Корекциите са предизвикани от последните промени в Конституцията, след които

...
Корекциите са предизвикани от последните промени в Конституцията, след които
Коментари Харесай

Спешни мерки предприемат в НС, за да не плаща държавата 480 депутатски заплати

Корекциите са провокирани от последните промени в Конституцията, след които Народното събрание не се разпуска и може да се окаже, че избран отново народен представител ще взема две заплати
Спешни промени в парламентарния устав предизвикаха от ГЕРБ, с цел да се пресече опцията данъкоплатецът да заплаща по едно и също време 480 депутатски заплати, вместо досегашните 240. Анулира се и вероятността един депутат, който е избран отново в новото 50-о Народно заседание, да взема по две заплати едновременно. Рискът всичко това да стане действителност бе заложен с последните ремонти в Конституцията, които предвидиха Народното събрание да не се разпуска преди парламентарни избори, а да остане непрекъснато настоящ орган.

Темата беше повдигната от партиите, само че не по време на дебатите по приемането главния закон преди няколко месеца, а едвам през предходната седмица, когато стана ясно, че предварителните избори са незаобиколими и можем да се окажем в обстановката заплатите на старите и новите депутати да се застъпят.

Промените в Правилника на Народното събрание бяха импортирани от депутата от ГЕРБ и някогашен началник на конституционната комисия Радомир Чолаков.

Възнаграждението на депутатите да се дължи от деня на полагане на клетва до деня преди клетвата на новоизбраните, предлага Чолаков.

В член 5 на раздел  " Финансови правила по бюджета на Народното събрание " в правилника на Народно събрание се планува да се сътвори нова алинея със следното наличие: " Възнаграждението се дължи от деня на полагане на клетва от народните представители до деня, предшестващ деня на полагането на клетва на новоизбраните народни представители. При предварително преустановяване на пълномощията на депутат по реда на член 72, алинея 1 от Конституцията на Република България възнаграждението се дължи до датата на постановяване на решението на органа по член 72, алинея 2 на същата ", осведоми Българска телеграфна агенция.

В претекстовете се показва, че с изменението на Конституцията на Република България от 2023 година в член 64 беше основана нова алинея 4:  " С полагането на клетвата на новоизбраните народни представители се приключват пълномощията на предходното Народно заседание. "

По този метод, в систематична връзка с други разпореждания, беше общопризнат правилото за непрекъсваемост на законодателната власт, намиращ своето съображение в член 1, алинея 1 на Конституцията на Република България: " България е република с парламентарно ръководство ", показва вносителят в претекстовете си.

В тази връзка, от страна на конституционалисти и общественици беше издигнат въпросът дали няма да се получи застъпване на мандати и, още по-лошо, приемане на двойни заплати от народни представители в остарелия парламент, които биха били определени и в новия за интервала от датата на изборите до датата на полагане на клетвата по реда на новата алинея 4 на член 64, отбелязва вносителят причините си да предложи измененията в Правилника на Народно събрание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР