Коралите по крайбрежието на Флорида, САЩ, са платили висока цена

...
Коралите по крайбрежието на Флорида, САЩ, са платили висока цена
Коментари Харесай

Загубите са драматични: Коралите по крайбрежието на Флорида платиха висока цена

Коралите по крайбрежието на Флорида, Съединени американски щати, са платили висока цена за въздействието на извънредно мощната гореща морска вълна в района през миналото лято, сочат предварителни данни от проучване на Националното ръководство за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати (NOAA). За това заяви Агенция Франс Прес.

Учени са изследвали на 64 места на пет коралови рифа в границите на план за възобновяване на коралите в региона на Флорида Кийс. Проучването е завършило в сряда.

Florida coral reef still struggling after 2023 heat wave
— EcoTopical (@EcoTopicalNews)
Предварителните данни сочат, че единствено 22 на 100 от близо 1500 разказани корала от вида Acropora cervicornis са към момента живи. Само в три от изследваните пет места има живи Acropora palmata. Двата типа корали са застрашени от изгубване и измежду най-значимите за образуване на кораловите рифове.

В южния коралов риф Лу Кий не е видян нито един жив представител на тези типове. Загубите са " трагични ", само че " оцеляването на коралите в някои други места ни дава вяра ", сподели пред Агенция Франс Прес Кейти Леснески, изследователка в NOAA.

Ocean heat around Florida is ‘unprecedented,’ and scientists are warning of major impacts.
— Dudeist
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР