Корабокрушение, за което се смята, че датира от XIX в.,

...
Корабокрушение, за което се смята, че датира от XIX в.,
Коментари Харесай

Мистериозно корабокрушение от XIX век: Загадката на заснежените брегове на Нюфаундленд

Корабокрушение, за което се счита, че датира от XIX в., е изплувало на заснежените крайбрежия на канадската островна провинция Нюфаундленд в Атлантическия океан , привличайки голям брой любопитни и археолози, които изследват мистериозното му минало, съобщи Агенция Франс Прес.

През миналия уикенд екип от археолози и доброволци се втурнаха да възстановят елементи от 30-метровия транспортен съд, преди приливът и отливът да го отнесат назад в океанските дълбини, откъдето е пристигнал.

Archaeologists probe mysterious Canadian shipwreck
— CNA (@ChannelNewsAsia)
Те съумяха да извлекат дървени дъски, железна облицовка от кила и други елементи, които бяха изпратени в лаборатория за разбор.

" Надяваме се да определим дървесния тип и възрастта на дървото, както и да определим състава на метала. Тези неща ще ни дадат сведения за възрастта и произхода му ", съобщи археологът Джейми Брейк на конференция на 6 февруари.

" Корабът е на рисково място. Океанът го блъска и по този начин нататък. Това не са идеални условия, с цел да се опитаме да научим повече от него " на самото място, сподели той, като добави, че евентуално ще отнеме месеци, с цел да се получат някакви резултати от лабораторните проучвания.

Разположен на брега на провинциалния парк " Джей Ти Чийзман " в югозападния завършек на Нюфаундленд, корабът е открит в края на януари в регион, прочут с многочислените си плитки скали, върху които през вековете са засядали доста кораби .



Според Службата по археология на Нюфаундленд старите корабокрушения са постоянно срещано събитие в този район и наброяват хиляди.

Брейк отбелязва, че европейските кораби са плавали в тези води в продължение на стотици години.

Някои считат, че ураганът " Фиона ", който през септември 2022 година удари мощно атлантическото крайбрежие на Канада, може да е изместил кораба от океанското дъно.

Редица любопитни поданици на Нюфаундленд са пътували до мястото, с цел да прегледат от близко потъналия транспортен съд.

" Това е огромен кораб ", сподели Брейк. " Това е много необикновено нещо, което може да се види. Мога да схвана за какво това притегля въображението на хората, за какво хората са толкоз заинтригувани от него ".

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР