Корабът „Мопанг“ се превърна от исторически в археологически обект. Днес

...
Корабът „Мопанг“ се превърна от исторически в археологически обект. Днес
Коментари Харесай

Корабът „Мопанг“ – от историческа до археологическа забележителност

Корабът „ Мопанг “ се трансформира от исторически в археологически обект. Днес група водолази ще се гмурнат до потопения кораб, който единствено преди три дни навърши един век под вода и към този момент е археологическа полезност.

27 водолази ще вземат участие в самодейността, ще се откри дали корабът е легнал на левия или десния си ръб. Дъното ще бъде сканирано със характерно водолазно съоръжение, които ще дадат триизмерно изображение на кораба.

Съгласно Конвенцията за подводното културно завещание на ЮНЕСКО, един обект е археологически, когато е прокиснал на морското дъно повече от 100 години.

„ Инициативата, която организираме не е самоцелна, а е с цел да обърнем внимание към тези кораби. Към тези исторически обекти, които към момента не са предпазени от Закона, които са уязвими и доста от тях са унищожавани, извличани са за метал, взривявани, а те са извънредно скъп исторически монумент “, изясни доктор Найден Прахов шеф Център по подводна археология - гр. Созопол.

„ Мопанг “ е потопен на 1 юли 1921 година в Созопол след гърмеж. За няколко минути е потънал. При случая няма жертви, локалните поданици са избавили екипажа. През 2012 година потъналият транспортен съд се трансформира в туристическа забележителност, до която водолазите обичат да водят феновете на подводните прекарвания.

„ Би трябвало да има едно по-зряло възприятие за това, че България е морска страна и посредством своето море е обвързвана с необятния ярък свят “, разяснява водолазът и публицист Михайл Займов.

Инструкторът водолаз Найден Недев даде образец с Малта, където остарели кораби вместо да се дават за скрап, се потапят за туристическа атракция: „ Добра е стъпката, дано да се развива и за напред и хората, които са ръководители на Морска администрация, когато един кораб излезе отвън строя да помислят за това и да го потопят, и да го дадат на нас водолазите да развиваме атракцията “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР