Копривата, въпреки че често е избягвана заради своите дразнещи свойства,

...
Копривата, въпреки че често е избягвана заради своите дразнещи свойства,
Коментари Харесай

От древен лек до суперхрана: Научете как да извлечете нейните лечебни свойства

Копривата , макар че постоянно е избягвана поради своите дразнещи свойства, крие в себе си невероятни здравословни изгоди, които са ценени от антични времена до през днешния ден. От лекуване на болки в ставите до управление на диабета, тази „ чудодейна “ билка предлага решения за голям брой здравословни провокации. Ето главните научно-доказани изгоди за здравето, които копривата предлага:

1. Облекчаване на болки в ставите и остеоартрит – локалното приложение на копривни листа може доста да понижи болките в ставите, като предлага натурален и без медикаменти метод към лекуването на остеоартрит и ревматоиден артрит.

2. Проблеми с пикочните пътища – копривата е отличен асистент при лекуването на проблеми с пикочните пътища, в това число доброкачествена хиперплазия на простатата, като понижава признаците и улеснява уринирането.

3. Алергии – с помощта на своето противовъзпалително деяние, копривата оказва помощ за облекчение на признаците на алергии, в това число сълзене на очите, хрема и кихане.

4. Лечение на екзема – копривата се бори с екземата, предлагайки облекчение на сухите и сърбящи петна по кожата посредством своите антихистаминни и противовъзпалителни свойства.

5. Спиране на кървене – копривата е потребна за понижаване на кървенето при външно приложение, с помощта на своите коагулиращи свойства.

6. Източник на витамини и минерали – съдържаща витамини A, C, K, и B, както и минерали като калций, желязо и магнезий, копривата е мощен антиоксидант, който пази клетките от увреждане.

7. Регулиране на високо кръвно налягане – копривата има капацитет да намали високото кръвно налягане, действайки като естествен блокер на калциевите канали.

8. Контрол на кръвната захар – изследванията демонстрират, че копривата може да имитира резултатите на инсулина, понижавайки кръвната захар, което я прави скъп асистент в ръководството на диабета.

Копривата може да бъде употребена по разнообразни способи , адаптиращи се към вашите потребности и желания. От чай и сок до запарки и вани, опциите за включването на това растение в всекидневието са многочислени:

Чай от коприва – прочут със своите противовъзпалителни и диуретични свойства, чаят от коприва е превъзходен за битка с умората и инфектиране на пикочните пътища.
Сок от коприва – потребен при високо кръвно налягане и поддържа лекуването на жълтеница и хемороиди.
Запарка за коса – запарката от коприва може да укрепи косата и да подтиква растежа ѝ.
Маска за лице – оказва помощ за контролиране на мазната кожа и понижаване на акне.
Отвара от корена на коприва – употребява се за пречистване на стомаха и белите дробове.
Пресни листа – приложени върху кожата, могат да облекчат възпаления и болки.
Вана с коприва – облекчава болките в гърба и оказва помощ при проблеми с кръвообращението в краката и ръцете.
Готвене – копривата е чудесно допълнение към разнообразни ястия като супи, крокети и палачинки, като обогатява усета и хранителната стойност на храната.

Копривата е доста повече от просто скучен плавел – тя е същинско богатство на природата с дълбоки корени в националната медицина. Нейните голям брой здравословни изгоди – от лекуване на хронични болести до възстановяване на общото богатство, я вършат скъп запас за всеки, търсещ естествени способи за поддържане на здраве. Независимо дали ще употребявате копривата под формата на чай, в или като част от вашата козметична рутина, нейните лечебни свойства могат да донесат обилни изгоди за вашето здраве и благоденствие.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР