Копърът е известен най-вече със своите кулинарни качества. Но освен

...
Копърът е известен най-вече със своите кулинарни качества. Но освен
Коментари Харесай

Тази подправка пази от лоши очи и демони!

Копърът е прочут най-много със своите кулинарни качества. Но с изключение на като фалшификация в салати, супи и туршии доста от дълго време той се е употребил и като вълшебна съставна част в заклинания и вълшебен обреди. Продължете да четете, с цел да се запознаете с някои от любопитните тайнствени предания за копъра.

Някога във Франция са считали копъра за мощна фалшификация за отбрана от зло. Сред испанците също му се носела славата на неизмеримо растение. Те вярвали, че стръкчетата от копър, закачени на облеклата им, могат да ги защитят от демоните от злите духове.

На някои места се считало, че копър, засят в градината, пази от неприятни очи и неприятели. А доста от дълго време вълшебното растение участвало и в букетите на младоженките в Германия.

Сватбарите вярвали, че по този метод то ще им донесе шанс в фамилния живот и ще ги пази от неприятното. Със защитна функционалност копърът се е употребил и в Индия, където, както знаем, подправките са на огромна респект.

По време на Ренесанса измежду някои национални копърът се употребява като вълшебно средство за елементарно заспиване. Той може да се дъвче или да се поставя под възглавницата. С цел утешение и по-лесно приспиване е даван на буйни и нервни деца.

 Копър пази от неприятни очи

Мистичните свойства, приписвани на копъра, му отреждат значимо място в националната магия и ритуалите за отбрана от злото. Има даже изказвания, че ястията с него могат да засилят интуицията и да провокират оракулски сънища.

Какви други невероятни сили се приписват на тази ароматна трева? Векове наред тя се е употребила и в отварите за намаляване. За чая от копър има изказване, че улеснява битката с килограмите и в същото време покачва женската сила. Той се е предписвал и като средство за усилване на либидото при дамите.

За ястията с копър споделят още, че подтикват умствените качества и усъвършенстват храносмилането. Рибата с копър е същинска храна за мозъка. За туршиите с копър пък има вярване, че притеглят пари. Копърът е една от подправките за обич, наред с ванилията, канелата, мащерката, анасона и кориандъра.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР