Координирането на подход на държавите-членки към изискванията за карантина и

...
Координирането на подход на държавите-членки към изискванията за карантина и
Коментари Харесай

Здравният министър иска запазване на 14-дневната карантина и през зимните месеци

Координирането на метод на държавите-членки към условията за карантина и тестване, както и настояща информация за снабдяването с ваксини за COVID-19 и тяхното финансиране разискаха здравните министри на Европейски Съюз по време на Неформална ad hoc видеоконференция на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част " Здравеопазване " ) /EPSCO.

По отношение на първата тематика - Координиран метод на държавите-членки към условията за карантина и тестване - министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов удостовери интереса на България от координирани дейности в границите на Европейския съюз.

" В основата на тази съгласуваност следва да е налице общо схващане, теоретичен метод, отчитащ приноса на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC), само че и задоволителна еластичност за държавите-членки, които са в друга обстановка, с разнообразни специфики на популацията, и с разнообразни финансово-икономически благоприятни условия ", уточни министър Ангелов.

По думите му, до момента България прецизно се придържа към 14-дневната карантина, препоръчвана от Световната здравна организация (СЗО), Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Атланта (CDC) и Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите.

" Считам, че на база на научните рекомендации и поради наближаващия грипен сезон, следва и отсега нататък да се придържаме към по този начин откритите правила. Приемането на друга минимална дълготрайност, с опция за по-стриктни разпореждания, ще има още веднъж за последица разнообразни ограничения в държавите-членки " , акцентира още министър Ангелов.

Костадин Ангелов изрази признателност към Европейската комисия за напъните за набиране на ваксина за популацията на държавите-членки и посочи увереността си, че гарантирането на достъп до безвредна и ефикасна ваксина за популацията на Европейски Съюз е приоритет за всички държави-членки.

Министър Ангелов благодари и на Германското председателство за проведената неофициална видеоконференция и уточни, че засегнатите тематики са извънредно значими, заради което този първичен спор изисква по-задълбочена полемика.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР