Концесионните процедури в България са раздробени, концесионери са предимно малки

...
Концесионните процедури в България са раздробени, концесионери са предимно малки
Коментари Харесай

Държавата и общините ще предлагат на концесия библиотеки, детските кухни и спортни зали

Концесионните процедури в България са раздробени, концесионери са най-вече дребни и междинни предприятия без потенциал за комплицирани планове, страната и общините не си партнират и не виждат цели браншове, в които биха могли да развиват публични услуги с частен запас. Това са част от заключенията в плана за Национална тактика за развиване на концесиите до 2027 година, оповестен за публично разискване.

По 120 млн. лева средногодишно постъпват в бюджета от настоящите в страната 726 концесии, сочат данните за последните пет години ( бел. ред. Добивът на подземни благосъстояния е изключен от този разбор, тъй като концесионирането се прави по различен закон). Доскоро цената на концесиите (приходи за концесионния периода) даже не е била регистрирана.

Държавата не е дейна и се е съсредоточила в отдаването на плажове (66.7%) и минерални води (14.71 %). Общините са по-инициативни - подписват контракти в туризма, спорта и отдиха, превоза, културата, само че и при тях 40% от учредените концесии са за язовири.

Разпределението на концесиите по териториален симптом е неравномерно - най-вече са в област Бургас - 11.34%,

нито една концесия не е учредена в Кърджалийско.

От 2005 година насам броят на концесионните процедури непрекъснато нараства с годините, само че едвам 54% от тях стигат до сключване на контракт. Това значи, че не се приготвят качествено и липсва баланс на ползите на страните.

Така и изпълнителната, и локалната власт не се възползват от опцията да възложат значими инфраструктурни обекти, които излизат отвън територията на една община, да употребяват по-ефективно собствеността си, да разпределят с по-голяма изгода обществения запас и да понижат неравномерното развиване на районите, е един от изводите в тактиката.

 Държавата и общините ще оферират на концесия библиотеки, детските кухни и спортни зали
© Министерският съвет

Поле за сходни планове съществува, съгласно създателите на документа, и в опазването на здравето, образованието, всеобщия спорт. В плана се предлага под формата на концесия да се вкарват нововъведения в региона на здравно-социалните услуги, да се увеличи достъпността на центровете за незабавна здравна помощ и на центровете за трансфузионна хематология, на психиатричните стационари, на домовете за медико-социални грижи и на центровете за деца с увреждания и хронични болести.

Очертана е опцията на концесия

да се отдават услугите в детските ясли и детските кухни,

даването на медико-социални грижи. Така ще се увеличи достъпът на хората до по-качествени здравни услуги - нещо, което към този момент не се реализира макар увеличеното финансиране на бранша на опазването на здравето.

Според тактиката е допустимо посредством присъединяване на частен капитал да се усъвършенства достъпът до качествено обучение като той бъде притеглен към въвеждането на нововъведения в предучилищното и учебното обучение, към профилираните образования за повишение на знанията и квалификацията и към разнообразяването на услугите в детските учебни заведения и градините и обезпечаването им със модерна техника, както и модернизацията на услугите в публичните библиотеки и читалищата.

Спортната инфраструктура се характеризира с морално остарели уреди, неприятна поддръжка и единични опити за ново

строителство на спортни площадки и зали.

Концесията е дейно средство за смяна на това като се основат благоприятни условия и подобаващи условия на жителите, без значение от тяхната възраст, обществено и публично състояние, да спортуват за здраве и дългоденствие, за развиване на детско-юношеския, ученическия и студентския спорт, е записано в документа.

През последните години развиването на пристанищни и на летищни услуги стабилно се осъществя посредством възлагането на концесии и тази наклонност следва да бъде продължена, предлагат създателите на тактиката. Спрямо услугите, предоставяни посредством железопътната инфраструктура и интермодалния превоз, към настоящия миг се слага началото на нова процедура за възлагане на концесии, която следва да се трансформира в устойчива.
Така ще се обезпечи транспортна досегаемост и съгласуваност, икономическите разлики сред районите ще намалеят, а качеството на живот в тях ще се увеличи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР