Концесионерът на плажа Нестинарка - предложил шезлонг срещу 36 стотинки,

...
Концесионерът на плажа Нестинарка - предложил шезлонг срещу 36 стотинки,
Коментари Харесай

Кучетата си лаят, керванът си върви: Концесионерът, поискал 5 лв. за шалте към шезлонг за 36 ст. на Нестинарка, глобяван и преди

Концесионерът на плажа " Нестинарка " - предложил шезлонг против 36 стотинки, само че и шалте за още 5 лева за шалте - ще бъде санкциониран от Министерството на туризма поради неспазване на оповестените в контракта за концесията цени, заяви bTV. Санкцията е равна на 5% от годишната концесионна такса, или към 5 000 лева При второ нарушаване договорът ще бъде преустановен, настояват от министерството.
 Глобяват концесионера на Нестинарка поради шалтето по 10 лв. към шезлонга от 36 ст.  Шезлонгът - 36 стотинки, шалтето към него - 10 лв.  Сянката на морето – от 36 стотинки до 15 лв.
Нарушението не е първото и в туристическото министерство няма по какъв начин да не знаят това. През 2017 година същият концесионер беше санкциониран, тъй като принуждаваше плажуващи да заплащат по 10 лв. за шалте към 36-те стотинки за шезлонг. Хвана го Комисията за отбрана на потребителите с скришен клиент, на който било обяснено, че няма по какъв начин да откаже шалтето и да заплати единствено шезлонга - а сходна насила е нелоялна процедура. Тогава министерството също направи инспекция, след която министър Николина Ангелкова съобщи, че клиентите не са принуждавани да заплащат и шалтето, т.е. няма нарушаване. Днес същото ведомство ще санкции концесионера за същото, за което преди 2 година е санкциониран от КЗП.

Концесионерът е акционерното сдружение " Перла екскурзиант ". Получава 20-годишната концесия (до април 2037 г.) през 2017 година от Министерския съвет след извоюван конкурс през декември 2016 година, е видно от контракта. В него ясно е записано, че за целия период на концесията цената за един чадър е в размер на 36 стотинки с Данък добавена стойност, за шезлонг - 36 стотинки с Данък добавена стойност. За шалте в него не се загатва.

Инвестицията, която концесионерът е задължен да направи за целия 20-годишен интервал е в размер на 578 079 лева без Данък добавена стойност, а годишната му такса се дефинира по формула, която включва прогнозния доход от плажните места, от които на хартия се печели по 36 ст. за шезлонг и още толкоз - за чадър.

" Перла екскурзиант " с капитал 9 576 254 лв. се ръководи от Дора Симеонова, Йордан Христов и Тереза Милчова Божилова и е притежател на: " Апарт " хотел в Царево; " Перла екскурзиант инвест " ЕАД, " Робинзон бийч " (70%); консорциум " АДОМ " ДЗЗД; " Бургас строй " ДДЗД; " ОМЗ - Перла " ДЗЗД.

Представляващият сдружението Йордан Николов Христов взе участие в ръководството на:

1. " Спортни парцели Приморско " АД;

2. " Перла екскурзиант инвест " ЕАД;

3. " НТ НЕРОТЕК " ЕООД;

4. " ГАЗПЪРЛ " ООД;

5. " КОМУНАЛТЕХМАШ-97-М " АД;

6. Централно газоснабдяване - Хасково АД

7. " КЛОН СОФИЯ " АД;

8. " ОМЗ " ООД;

9. " Изгрев-Йордан Христов " ЕТ;

10. " Робинзон бийч " АД;

11. " Европейска застрахователна и осигурителна компания " ЗАД;

12. " Перла екскурзиант " АД;

13. Консорциум " ОМЗ-КИМКООП " ДЗЗД;

14. " ХИММАШ " АД;

15. " ТС-ТРАВЕЛ СОЛЮШЪНС " ЕООД.

Заличени са регистрациите му като ръководещ в: " Неротек - Йордан Христов " ЕТ; " Дилингова финансова компания "  АД;   " Перла мобил " ЕООД; " Неолхелт "  АД; " Брембана България "  ООД.

Извън следващата санкция за концесионера на " Нестинарка ", ще има още най-малко една и ще я наложи Комисията за отбрана на потребителите, разгласи през днешния ден ръководителят ѝ Димитър Маргаритов. Става въпрос за плаж по южното Черноморие, " мисля, че е на Черноморец ", сподели Маргаритов. Там е открито, че при посочена единична цена на чадър и шезлонг клиентите се уведомяват, че в случай че желаят първа линия, наложително би трябвало да си вземат комплект - т.е. чадър с два шезлонга.

Маргаритов дефинира сходна насила като " неприемлива ". Не може да бъдете принуждавани да си вземете нещо, което е отвън вашите потребности - съобщи той и прикани хората за изострена зоркост, тъй че при проблем те да алармират, освен да се оплакват в компания.

Румен Драганов от Института за оценки и разбори в туризма - също посетител в студиото - увери, че туристическият сезон не е пред неуспех, тъй като в чужбина " българският туризмът стои доста устойчиво " и " акцията, която тече против него, не се отразява в медиите в чужбина ". Но - акцентира той - всичко, което гледаме, нанася сериозен ущърб на вътрешния туризъм. Според него е налице " безпорядък ", който е резултат от " доктрината " Ангелкова ".

Той се възмути и от изявление на министър Ангелкова: " Министърът сподели, че туризмът е 100% частен... Министър, който отдава на концесия обществена благосъстоятелност! " В студиото той съобщи още, че министърът е " незапознат ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР