Концесиите за морски плаж ще се възлагат, изпълняват и контролират

...
Концесиите за морски плаж ще се възлагат, изпълняват и контролират
Коментари Харесай

Концесиите на плажовете минават изцяло в ръцете на Министерство на туризма

Концесиите за морски плаж ще се разпореждат, извършват и управляват при изискванията и по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, т.е от Министерството на туризма.Това реши дефинитивно Народното събрание с признатите промени в Закона за концесиите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Срещу наредбата възрази Валери Симеонов от НФСБ / " Обединени патриоти " /, като акцентира, че по режима на закона за концесиите се отдават автобусни линии, дребни язовири, да вземем за пример, и попита на какви учредения се трансформира той за плажовете. Така, съгласно него, няма да има бистрота при тяхното отдаване.

Симеонов напомни, че това е трети опит за прекачване на концесионирането на плажовете от Закона за концесии към този за Черноморското крайбрежие. " С гласуването на законопроекта ще станете съучастници в ликвидирането на българския туризъм ", предизвести водачът на НФСБ.

Сбъднати фантазии на Министерството на туризма за цялостен надзор на концесиите на морските плажове, дефинира текстовете и съпартиецът му Христиан Митев.

Морските плажове са характерни и няма по какъв начин да се отдават на концесия по процедурите в Закона за концесиите като летищата, пристанищата или друга огромна инфраструктура, са претекстовете на вносителя - Министерския съвет.

В коридорите на Народното събрание министърът на туризма Николина Ангелкова разясни, че става въпрос за сезонни концесии, с които се ангажират най-вече дребния и междинния бизнес, по тази причина е належащо изискванията да бъдат оптимално ясни и точни. Изискванията ще се разгласяват на уеб страницата на ведомството, добави тя.

По думите й с гласуваните през днешния ден промени се дава ясна гаранция за това по какъв начин ще се реализират процедурите за концесии, както е било и досега.

Откакто министерството ръководи концесиите, са били прекъснати над 10 концесионни контракта, има и растеж на събраните концесионни хонорари, аргументира се още министърът. За предходната година по данни, представени от Ангелкова, приходите от концесии и наеми на морски плажове са били над 18 млн. лева при към 13 млн. лева, преди те да бъдат трансферирани към министерството.

Раждаме в туризма " туристическия Сталин ", " вся власт Советам ", заключи обаче Славчо Атанасов от " Обединени патриоти " признатите промени. Той предвижда, че по този начин се подсигурява неуспех на туризма и шезлонги по 40 лева

Преди към две седмици, когато поправките минаха на първо четене в Народно събрание, Николина Ангелкова изясни пред медиите, че плажовете у нас са отдадени на концесия до 2020 година, изтичат договорите за 39 плажа и в случай че не се промени досегашният ред, ще следва да се отдават при доста тежки условия.

Депутатите взеха решение също, когато участникът, избран за концесионер, е физическо лице, концесията да се разпорежда на новоучредено комерсиално сдружение, в което той е едноличен притежател на капитала или на новорегистриран от него едноличен търговец.

Приетите промени в Закона за концесиите плануват също министърът на туризма да прави подготвителните дейности за възлагане на концесии за морски плажове, да внася в Министерския съвет оферти за възлагане на концесии за морските плажове, да провежда процедурите за установяване на концесионер както и да подписва концесионните договори;

Сключените контракти въз основа на дейностите, без значение от датата, на която са подписани, резервират действието си и се извършват в сходство с контрактуваните в тях условия.

След приемането на наредбите Николина Ангелкова увери народните представители, че разчита на оферти за продължение на дебата за развиване на Черноморието.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР