Концерт с авторски творби на бележития джаз музикант и композитор

...
Концерт с авторски творби на бележития джаз музикант и композитор
Коментари Харесай

Анатолий Вапиров отбелязва 75-годишен юбилей с концерт във Варна

Концерт с авторски произведения на бележития джаз музикант и композитор Анатолий Вапиров следва във Варна. Юбилейният концерт за 75-годишнината на една от актуалните джаз икони не инцидентно ще е във Варна – градът, с който роденият в Украйна музикант е свързал житейската си и креативна орис.

Датата е 3 март, часът 19:00, а мястото основа сцена на Държавна опера Варна. С диригентската палка ще забележим Георги Димитров. Солисти: Валерий Георгиев (тенор), Иво Йорданов (баритон), Гео Чобанов (бас), Живко Василев (кавал), Милен Кукошаров (пиано), Стоян Янкулов (ударни), Димитър Сираков (бас китара). Хор и оркестър на Държавна опера Варна. В програмата: „ Майсторът и Маргарита “ - симфонична поема; „ Глад и жадност “ – поема за дудук и симфоничен оркестър; „ На посетители у дявола – кантата по текст на Христо Смирненски; „ Ний сме радостни бродяги “ – ария по текст на Христо Смирненски.

Юбилейният концерт за 75-годишнината на една от актуалните джаз икони Анатолий Вапиров ще бъде във Варна – градът, с който роденият в Украйна музикант е свързал житейската си и креативна орис. А за отношението на варненци към него ясно приказва фактът, че в афиша на Държавна опера Варна събитието е планувано на Трети Март, Националния празник на България. В концерта, за който на диригентския пулт пред Оркестъра на Държавна опера Варна ще застане маестро Георги Димитров, най-хубавият тълковник на музиката на Анатолий Вапиров, ще прозвучат за пръв път нови творби на юбиляра.

„ Фамилната ми история е сюжет за цялостен филм. Предците на татко ми са родени в българското село Генерал Инзово, до Ямбол. Аз съм евентуално потомък на хайдути. Предците ми са избягали от България през ХІХ в., а по това време отсам са бягали най-много хайдутите. В Украйна изселниците основали село Инзовка. Баща ми е роден в Бердянск, както и аз. Украйна е страната, в която съм се появил на бял свят, Русия е страната, в която получих образованието си, а България е страната на моите предшественици и мястото, където пребивавам и работя “, споделя Анатолий Вапиров.

Анатолий Петрович Вапиров е роден на 24 ноември 1947 година в Бердянск, Украйна. Баща му е българин, потомък на изселници от Ямболско, които напущат страната в средата на XIX век. Завършва Ленинградската консерватория (1977), в която преподава саксофон (1976-1982). През 70-те и 80-те години се откроява като един от водещите музиканти и композитори на актуален джаз. Неординерното му музикално мислене се отличава с усет към малко познати материи, считани за екзотични, измежду които и българския фолклор. През 1977 година в Ленинград и Новосибирск се извършва първото му огромно произведение ”Славянска тайнственост ” за джаз квартет, мецосопран и мъжки хор. Три години по-късно излиза отдадената на Албан Берг творба “Линии на ориста ” за струнен квартет и саксофон. През 1981 година основава алеаторната творба “Четирите лика на времето ” за саксофон и дребен камерен оркестър. Следват “Огледалото на паметта ”, “Духът на Огдън ” по претекстове от сибирския фолклор, “Макбет ” – 10 джазови подиуми по Шекспир и други

От 1986 живее и твори в България. Основател на Биг Бенд във Варна, създател и дълготраен артистичен шеф на Международния джаз фестивал „ Варненско лято “ (1992-2005). Аплодиран е на джаз фестивали в България, Литва, Латвия, Естония, Беларус, Украйна, Молдова, Румъния, Чехия, Унгария, Австрия, Германия, Съединени американски щати, Канада, Франция, Италия, Швейцария, Дания, Гърция, Холандия, Белгия, Израел. Свирил е с реализатори от ранга на Ян Гарбарек, Джон Сърман, Пино Минафра, Мал Уолдрън, Карин Крог, Пол Гонзалвес, Томаш Станко, Теодосий Спасов, Милчо Левиев и други Негови произведения печелят награди на Международния конкурс за симфонично произведение в 7/8 през 2007, 2011 и 2012 година Произведенията му се записват и издават на LP и CD в Русия, България, Австрия, Англия, Германия, Дания, Италия, Швейцария, Съединени американски щати и са саундтраци към телевизионни филми.

Композира музика за рок балета “Маскарад ” (1984) и балета “Макбет ” (1984). Сред творбите му за симфоничен оркестър се открояват: “In memoriam ”; “Приказка за стълбата “¬ – кантата по приказка на Хр. Смирненски; “Кончерто гросо ” за симфоничен оркестър и джаз квартет; Концерт за симфоничен оркестър и джаз солисти; “Метаморфози за симфоничен оркестър ”; “Пасакалия ” за симфоничен оркестър; “Славянски реквием ” – за разбъркан хор, солисти и симфоничен оркестър; Симфония “Лубок ”; Концерт №1 за симфоничен оркестър; Ритуален танц за симфоничен оркестър; Концертино за кларинет и камерен оркестър и други

Не по-малко истински са вариациите за симфоничен оркестър, като операта „ Обсадена обич ” по либрето на Панчо Панчев; „ Маскарад ” по Хр. Смирненски за тенор и симфоничен оркестър, „ Тракийски скици ” за кларинет и симфоничен оркестър, Концерт № 2 за симфоничен оркестър. В богатото му творчество значимо място заемат Фантазията за симфоничен оркестър Симфониета; Симфония № 2; „ Родопска легенда ” – вариации за симфоничен оркестър; „ Песни на Бердянските българи ” – за симфоничен оркестър; Симфония № 3; Кончерто пиколо за симфоничен оркестър и джаз квинтет, фънк операта „ Не слизай в пъкъла ” по пиеса на Иглика Пеева, както и Концерт за кларинет и струнен оркестър (1982). С голяма известност измежду феновете на джаза се употребяват неговите “Десет джазови пиеси по “Макбет ”; “Огледало на загатна ”; “Линиите на ориста ”; “De Profundis ”; “Макбет ”; “Slavonic Mystery ” и мн. други Картината на богатото му творчество не би била цялостна, в случай че не се изброят най-малко част от неговите албуми: „ Мистерия ”; “Sentenced to Silence ”; “Octet Ost ”; “Hard Way to Freedom ”; “Vapirov East-West Project ”; “Waltz Str ”; “Concert by Black Sea ” и други

Новите произведения на Анатолий Вапиров

Юбилейният концерт за 75-годишнината на бележития джаз музикант и композитор Анатолий Вапиров на Трети Март 2023 година, Националния празник на България, ще дирижира маестро Георги Димитров. В концерта ще прозвучат за пръв път нови произведения на юбиляра: „ На върха на своята зрялост Анатолий Вапиров предлага четири свои творби, основани през последно време. В предходни години той показа пред аудитория кантатата “Приказка за стълбата " и " Маскарад " по Христо Смирненски, в този момент ще чуем " На посетители у дявола " и " Ний сме радостни бродяги " също по Смирненски. Така се обрисува трайния интерес на композитора към злободневните рими на поета. При това той протяга ръка както към обществените, по този начин и към бохемските тематики на поета, което не е правено съвсем един век. Бохемските стихове на Смирненски въодушевяваха в миналото известната музика, създавайки така наречен " остарели градски шлагери ". Народната власт ги отхвърли като дребнобуржоазен излишък,за да възвеличи визията за " пролетарския стихотворец ". Днес Анатолий Вапиров събира двете елементи, обличайки в своята музика и бохема, и социалнозначимия създател. Още повече,че тъкмо обществените творби на Смирненски са безусловно настоящи в днешния ден, с цел да подскажат нещо значимо за самите нас.

Юбилейния концерт включва още симфоничната поема " Майсторът и Маргарита " (по Булгаков) и Поема за дудук и симфоничен оркестър. Оркестърът и смесения хор, естествено, са на Варненската опера със солисти артистите Валери Георгиев (тенор), Иво Йорданов (баритон) и Гео Чобанов (бас), Живко Василев (кавал), Пламен Кукошаров (пиано), Стоян Янкулов (ударни) и Димитър Сираков (бас китара). Диригент е непрекъснатият тълковник на музиката на Анатолий Вапиров напоследък, маестро Георги Димитров “, обобщава програмата на концерта известният джаз критик Владимир Гаджев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР