Концепцията за газоразпределителен център представлява това ние да изградим инфраструктурата

...
Концепцията за газоразпределителен център представлява това ние да изградим инфраструктурата
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Турски поток през България ще струва около 2 млрд. 600 лв.

" Концепцията за газоразпределителен център съставлява това ние да изградим инфраструктурата за доставка на природен газ, както и да създадем борса за търговията с природен газ. " Газпром " излезе с публично известие, че има интерес и след довеждане докрай на третата фаза на пазарния тест ще имаме окончателното мнение. Това съобщи пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

" Какво решение ще вземе Русия и в каква посока ще тръгне втората тръба, зависи от Европейски Съюз. България прецизно следва европейското законодателство в енергетиката, добави тя.България прецизно следва европейското законодателство в региона на енергетиката и по-специално - природния газ ", означи тя и посочи, че страната ни работи по диверсифициране на източниците на природен газ.

" Ние трябваме да следваме нашия интерес и прецизно би трябвало да съблюдаваме европейското законодателство... Трябва да се съблюдават разпоредбите. Съвсем скоро ще стане ясно дали ще мине втората тръба през България, или ще стане нещо друго. Всичко вършим по реда на разпоредбите, които плануват европейските регламенти в региона на природния газ ", съобщи още един път Петкова. Тя разясни, че нашият интерес е да запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа.

„ България е извлякла своите поучения от плана " Южен поток ". Ние работим за диверсификацията на източниците на природен газ. Това ще ни даде опция да доставяме природен газ и от Съединени американски щати и Катар и така нататък Ние би трябвало да гледаме националния си интерес и прецизно да съблюдаваме европейските правила. Всичко вършим по реда на разпоредбите и европейските наставления във връзка с природния газ “, безапелационна бе Петкова.

Тя съобщи още, че планът " Турски поток " през България би коствал сред 2 милиарда 600 и 2 милиарда 800 хиляди лв.. - само че не на страната, а на " Булгарстрансгаз ", посочи тя. Според нея самодейността на държавното управление е обвързвана с актуализация на енергийната тактика. " Пак ще повторя - всичко това, което е заложено в актуализацията на енергийната тактика по отношение на реализацията на подобен енергиен план като " Турски поток ", е обвързвано с възвръщаемостта на заложените средства... Ние имаме публична информация от " Газпром ".

Тя разяснява и тематиката с Енергийната тактика на страната ни, която някогашният министър на стопанската система Румен Овчаров дефинира като източник на финансиране на избрани компании. „ Изненадана съм от тези думи. Стратегията е със период до края на 2020 година Правителството направи актуализация на тактиката и би трябвало да се дефинира кой би трябвало да вземе решение за реализацията на плана. В третата фаза на плана ще се даде гаранция, че страната ни няма да бъде ощетена “, акцентира Теменужка Петкова.

„ България транзитира 17 милиарда газ годишно, като 15 от тях за Турция. Затова търсим реализация на газов хъб и газова борса, с цел да не поносим загуби. Това би трябвало да се случи до края на 2019 година “, сподели още енергийният министър.

Теменужка Петкова разяснява и тематиката АЕЦ " Белене ". " През юни тази година Народното събрание взе решение за реализацията на плана и Министерският съвет върна статута на плана подобен, какъвто е бил. Сега българската страна ще взе участие в реализацията на плана и търсим стратегически вложител ", уточни министър Петкова. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР