Контролният орган на БАБХ няма нито един открит случай на

...
Контролният орган на БАБХ няма нито един открит случай на
Коментари Харесай

Д-р Сергей Иванов: БАБХ закъсня с действията около салмонелата в пилешкото месо

Контролният орган на БАБХ няма нито един открит случай на салмонела, а всичко се случва, в случай че други страни ни предупредят - това сподели в Сутрешния блок на Българска национална телевизия доктор Сергей Иванов от Асоциация " Активни консуматори ". Той предвижда, че по-голямата част от импортираното инфектирано месо към този момент е изконсумирано.

Д-р Сергей Иванов: Малко предистория - става въпрос за известието от 2 декември, за последния месец има 7 известия, пристигнали от Полша. Не знам за коя партида става въпрос и от всяка партида какъв брой е пристигнало. При всички положения БАБХ закъсня фрапантно с предизвестията.
По думите му през миналата седмица единствено в София има 8 потвърдени случая на заболели от салмонелоза, което е много над нормалния брой, изключително за този сезон.
Д-р Сергей Иванов: Това е 19-ият случай на предизвестие за салмонела, пристигнала с храни от Европейски Съюз единствено за тази година.
Според него главният проблем е, че системата за предизвестие не сработва, а с цел да сработи - БАБХ би трябвало да извършва мониторингова стратегия с лабораторни проби.

Салмонелата е типичен микробиологичен замърсител по храните. В случая става въпрос за подвид на салмонелата, който е по-слабо виролентен и провокира хранителни разстройства, добави доктор Иванов.

 Пилешкото месо със салмонела е било модифицирано в салами по магазинната мрежа Пилешкото месо със салмонела е било модифицирано в салами по магазинната мрежа
Близо 100 тона пилешко месо от Полша, инфектирано със салмонела и модифицирано като салами, са стигнали до българския пазар, оповестиха от Агенцията по без...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР