Контролирането на емоциите не е никак лесна работа – дори

...
Контролирането на емоциите не е никак лесна работа – дори
Коментари Харесай

Децата правят това, което им показвате, а не това, което им говорите

Контролирането на страстите не е по никакъв начин лесна работа – даже за възрастните, а какво остава за децата! Това изисква сериозна процедура.

Когато детето има своя миг на рецесия, сигурно няма да се успокои, в случай че започнете да му повтаряте: „ Успокой се! “ Ключът е другаде.

Основната причина детето да не реагира на сходна команда е тъй като към момента не се е научило да ръководи възприятията си. Това е все едно да очаквате от дете, което към момента не се е научило да приказва, да ви сглоби цяло изречение едновременно. Няма по какъв начин да прескочим няколко стадия от развиването на малчуганите. Всяко умеене се гради последователно и поетапно.

Когато става дума за надзор на страстите, разполагаме с едно безотказно оръжие: моделирането. Децата са като пластилин в ръцете ни. Когато самите ние придобиваме умения, ние ги предаваме на децата си. Не посредством думи, а посредством каузи, посредством образец.

Само си представете едно комплицирано и безредно в чувствените си прояви дете да стартира внезапно да ги управлява, без в никакъв случай да е видяло по какъв начин се случва това на процедура. Ако се надявате да го научите с думи и команди, няма да се получи.

Как можем да се оправим?

От нас и единствено от нас зависи по какъв начин ще се оправи детето с дадена стресова обстановка. Ние сме тези, които демонстрираме на децата си по какъв начин да разпознават възприятията и да не се опасяват от тях, когато ги връхлитат и превземат. Трябва да приказваме намерено с хлапетата по значимите въпроси. Трябва да споделяме възприятията си, да се опитваме да им ги разбираем, с цел да ги схванат. По този метод построяваме безвредна среда, в която децата да учат и да израстват.

Разрешаването на проблемите на процедура е най-хубавият преподавател. Вместо да повтаряте на детето си: „ Успокой се! “, му покажете по какъв начин успявате да се успокоите вие, когато сте ядосани. Можем да покажем извършения за дишане, да си споделяме позитивни неща, да си мислим нещо окуражаващо.

Когато самите ние се оправяме с възприятията си и ги държим под надзор, въодушевяваме децата си да се стремят към същото.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР