Контрабандата на цигари съвсем се е стопила - през второто

...
Контрабандата на цигари съвсем се е стопила - през второто
Коментари Харесай

Контрабандата на цигари се е стопила до 1.6%

Контрабандата на цигари напълно се е стопила - през второто тримесечие на 2021 година само 1.6% е било потреблението на цигари без бандерол, т.е. без платени налози.

Това оповестиха огромните тютюноневи компании от „ Инициатива против противозаконната търговия “ въз основата на обичайното преброяване на изхвърлените празни кутии цигари.

" Институциите у нас са постигнали резистентен резултат в битката против контрабандата ", е регистрирано на онлайн представянето на резултатите пред представители на министерствата на финансите, на вътрешните работи и на стопанската система, на Агенция Митници и прокуратурата.

В съпоставяне с първото тримесечие на тази година незаконната търговия с цигари е понижава с  0.2 процентни пункта и с 1 процентен пункт спрямо същото тримесечие на 2020 година За следващо тримесечие България се нареждала на първо мяст с с най-нисък дял на незаконния пазар на цигари в страните-членки на Европейски Съюз, в които се организира това проучване.

 

Преобладаващата част от незаконните опаковки са обозначени за безмитна търговия, само че има и такива с незнайни марки, създадени само за нелегално разпространяване, демонстрира изследването. В по-малко степен се срещат и имитации на известни интернационалните марки със здравни предизвестия на гръцки език - предопределени евентуално за гръцкия пазар.

Видин, Пловдив, Хасково, Пазарджик и Благоевград са градовете, в които откритите противозаконни опаковки са над междинното равнище за страната. Прави усещане, че в първенеца Свиленград през последните години този път не са открити никакви безбандролни опаковки.

ПРИХОДИ ОТ АКЦИЗ

Данните на Агенция “Митници ” са съпоставими с резултатите от изследването на тютюневите компании. За второто тримесечие на 2021 година по отношение на същия интервал на 2020 година приходите от данък за цигари означават растеж от 11,1% до 669,9 млн. лв., е отчел Павел Тонев, шефът на Агенция “Митници ”. Ръст  от 11% се следи и в количествата  освободени за ползване цигари. 

Тенденцията продължава и през третото тримесечие на 2021 година, е прецизирал Тонев. Тези резултати, по думите му, били реализирани макар усложнената противоепидемична конюнктура, както и на фона на налагането на пазара на нови артикули за пушене, които са неакцизни и целят да заменят елементарните цигари.

За интервала януари - септември митниците са задържали над 24 млн. къса незаконни цигари, което е два пъти повече от същия интервал на 2020 година Задържаните количества тютюн за пушене се резервират на сходни равнища от към 8 300 кг, съобщи още шефът на Агенция “Митници ”.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР