Консумацията на енергийни напитки и захари сред подрастващите увеличава риска

...
Консумацията на енергийни напитки и захари сред подрастващите увеличава риска
Коментари Харесай

Лекари в класните стаи: Превенция от инфаркт или инсулт чрез игри в час

Консумацията на енергийни питиета и захари измежду подрастващите усилва риска от инфаркт в по-напреднала възраст.  Именно поради това лекари влизат в час при учениците. Чрез акцията се цели предварителна защита на неприятните равнища на холестерол, които могат да провокират инфаркт или инсулт. В студиото на „ Добро утро, Европа “ лекарите, участващи в самодейността, приканиха родителите да изследват децата си за нездравословен холестерол след 4-годишна възраст.

 
Тази година се обърнахме към най-малките, тъй като от тях стартира предварителната защита. Първо бяхме при първи и втори клас, които бяха още по-сладки и гледаха с отворени очи всичко, което им се споделя. Естествено, на тях не можем да кажем какво е висок холестерол, защото няма да ни схванат, само че имаме други подходи – посредством игри, кои храни са потребни, кои са нездравословни...
Ива Димитрова, Федерация „ Български пациентски конгрес “

„ В България сме на дъното във връзка с класациите за предварителна защита и профилактика на здравето. И за жалост, водещи в класациите, в това число към този момент сме избрани от Европейски Съюз като високо рисков район “, уточни доцент Светлин Цонев, кардиолог, началник катедра „ Александровска болница “.
Диагнозата се слага извънредно елементарно. Ако ние единствено разпитаме околните си и знаем, че те имат инфаркт или инсулт на ранна възраст и има подозрение, че са с висок холестерол, просто нашият пациент би трябвало да се обърне към персоналния доктор, да се пусне една кръвна картина...
доцент Светлин Цонев, кардиолог, началник катедра „ Александровска болница “

„ Само за тази година в България имаме дете на 9 и на 12 години с инфаркт и инсулт. Което е прекомерно ранна възраст, с цел да не обърнем внимание на децата си “, предизвести Ива Димитрова от Федерация „ Български пациентски конгрес “.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР