Консултативният орган по конституционно право към Съвета на Европа (т.нар.

...
Консултативният орган по конституционно право към Съвета на Европа (т.нар.
Коментари Харесай

Венецианската комисия: Скопие да преразгледа закона за употреба на езиците

Консултативният орган по конституционно право към Съвета на Европа (т.нар. Венецианска комисия) прикани управляващите в Северна Македония да преразгледат закона за приложимост на езиците посредством съвещания с всички заинтригувани страни, съобщи организация МИА, представена от Българска телеграфна агенция.

В мнение на Венецианската комисия, утвърдено в петък, правните специалисти акцентират, че в съпоставяне със законодателството от 2008 година новият закон доста уголемява използването на албанския език и в доста връзки отива оттатък европейските стандарти, сложени от Рамковата спогодба за отбрана на националните малцинства и Европейската харта за районните и малцинствените езици.

Венецианската комисия приветства желанието на управляващите да подобрят обстановката с езиците на другите общности, само че открива, че в някои сфери новият закон отива прекомерно надалеч като постанова нереалистични законови отговорности на обществените институции, в частност по отношение на използването на албански език в правосъдни процедури, в комбиниране със съществени наказания при вероятно неспазване и опция за анулация на правосъдни решения при липса на превод по време на правосъдната процедура.

Според Венецианската комисия този метод може значително да забави действието на цялата правосъдна система и основава риск от съществени нарушавания на правото на почтен развой, обезпечено от Европейската спогодба за правата на индивида. Комисията отбелязва също, че при закона за езиците липсва изясненост кои предвиждания се отнасят единствено до албанския език и кои до други малцинствени езици.

Венецианската комисия е отправила няколко рекомендации към управляващите в Северна Македония, отбелязва МИА. По-конкретно се предлага отвод от предвиждането за билингвизъм в правосъдни процедури. Комисията предлага още задължението за приложимост на албански език във вътрешната и междуинституционалната връзка сред държавни чиновници да бъде лимитирано до писмена публична връзка или влизането му в действие да бъде отсрочено досега, в който вярното използване на това обвързване наподобява реалистично.

По отношение на налагането на парични наказания правните специалисти на Съвета на Европа предлагат това да бъде отсрочено, до момента в който законът бъде усъвършенстван по подобен метод, че да дава задоволителна правна изясненост. Експертите оферират също размерът на глобите да бъде понижен, както и да бъде въведен детайл на пропуск и принцип на взаимност.

Властите в Северна Македония са призовани също да създадат разбор на използването на закона от 2008 година и оценка на въздействието на новия закон върху бюджетните и човешки запаси. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР