Конструкторът и производител на оборудването за АЕЦ Белене Росатом е

...
Конструкторът и производител на оборудването за АЕЦ Белене Росатом е
Коментари Харесай

Участието на "Ростатом" в бъдещ проект за АЕЦ "Белене" е важно, реши българо-руска комисия

Конструкторът и производител на оборудването за АЕЦ " Белене " " Росатом " е значимо да взе участие в възможна бъдеща реализацията на плана. До това мнение стигнаха членовете на междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо съдействие, откакто във Варна се състоя нейното 18-то съвещание, заяви пресцентърът на Министерството на енергетиката.

Като цяло енергийната тематика беше във фокуса на съвещанието, а двете страни бяха показани от енергийния министър на България Теменужка Петкова и министърът на индустрията и търговията на Русия Денис Мантуров.

България и Русия потвърдиха готовността си за по-нататъшно подсилване и развиване на взаимоизгодните връзки в региона на енергетиката при прецизно съблюдаване на енергийното законодателство.

Страните са се разбрали да продължат реализацията на дейностите, залегнали в подписаната през 2017 година Пътна карта за уголемение на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбска граница. Посочено е също, че с помощта на съдействие сред страните по отношение на обслужването и модернизацията на енергоблоковете на АЕЦ " Козлодуй ", се чака до няколко седмици Агенцията за нуклеарно контролиране да издаде лицензия за продължение живота на 6-ти блок.

 Днес се организира 18-то съвещания на междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо съдействие
Днес се организира 18-то съвещания на междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо съдействие

Общото мнение е, че съдействието сред двете страни е дългогодишно и се базира на градивен разговор. В бъдеще България и Русия ще работят за увеличение на стокообмена сред тях, както и във всички области от съвместен интерес, е конкретизирано още през днешния ден.

По думите на министър Петкова близо 6% от външноикономическият оборот на България е с Русия. Като перспективни за вложителите са обрисувани области като енергетика, индустрия, селско стопанство, съоръжение и технологии за хранителната индустрия, туризъм, инфраструктурни планове и други.

По време на провелия се бизнес конгрес, проведен от Изпълнителната организация за дребни и междинни предприятия, е очебийно, че връзките сред фирмите от двете страни следва да бъдат засилени.

В региона на туризма е контрактувано разширението на взаимната работа сред районните туристически организации и компании. Обсъдена е и опцията за определяне на нова фериботна линия сред в Черно море.

Постигната е и сделка за продължение на съдействието в региона на отглеждането на животни, растениевъдството, аквакултурите и други.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР