Конституционният съд ще се произнесе по допустимостта на искането на

...
Конституционният съд ще се произнесе по допустимостта на искането на
Коментари Харесай

Съдът се произнася по искането на Радев

Конституционният съд ще се произнесе по допустимостта на настояването на президента Румен Радев да бъде оповестено за противоконституционно решението за основаване на краткотрайната парламентарна комисия за плана за нова Конституция, предава БНР.

Комисията беше конституирана при започване на месеца, само че Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи отхвърлиха да вземат участие в нея.

Според конституционалисти настояването изрично е възможно и такова се чака да е решението по-късно през днешния ден. Следващата стъпка е конституиране на заинтригуваните по делото страни, които съгласно правилника на Конституционния съд ще получат месец, с цел да показват мненията си.

Според Радев основаването на сходна комисия е противоконституционно, тъй като настоящата Конституция нова може да се одобри само от Велико национално заседание. 

Временната парламентарна комисия беше основана на 2 октомври със период на деяние два месеца. Досега се е събирала сама един път, а съгласно неофициална информация - по какъв начин ще работи, ще зависи и решението на Конституционния съд.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР