Конституционният съд се произнесе преди време, че не може да

...
Конституционният съд се произнесе преди време, че не може да
Коментари Харесай

Юрист: КС отдавна се произнесе за събирането на глоби по границата. Въведоха го ”по терлици”

Конституционният съд се произнесе преди време, че не може да се лимитира правото на пътешестване на български жители за неплатени отговорности към страната. Въпреки това същият механизъм е въведен още веднъж. Това е възмутително.
Това съобщи пред БНР юрист Иван Тодоров.

Според юриста въпросните противоречиви ограничавания са въведени “по терлици” - дадени са били инструкции на полицейските органи. Но мярката влиза в пряк прорез с европейското право и заложеното в Договора за действието на Европейския съюз свободно придвижване на жители.

“Контролните органи имат право при прекъсване на транспортно средство в страната да подхващат такива ограничения, само че не и по границата. Там се лимитира правото на свободно напредване. Това се ползва с разпореждане, без да е оповестено каквото и да било в Държавен вестник”, отсече още адв. Тодоров.

“Това е единствено израз на безсилието за събирането на санкциите. Не би трябвало безсилието да се трансформира в ограничение на правата на хората ", съобщи още юристът.

Пострадала от граничните инспекции за неплатени санкции за нарушавания на пътя е завела три каузи против разпореждането на Министерство на вътрешните работи към граничните служители на реда на сухопътните ни граници. Чрез адвокатско сдружение тъжби са подадени до Върховния административен съд, Административен съд - София-град и Административен съд - Благоевград. Адвокат Тодоров изясни:

" Първо се предявява иск против самото Министерство на вътрешните работи да се прекрати това деяние, второто - незаконосъобразните дейности в съответния регион, в тази ситуация на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата ", да не могат да се правят, третото нещо - считаме, че самото Министерство е издало един незабележим административен акт, като е наредило на граничните органи да правят тези инспекции навръх границата, т.е. да препятстват излизането на българските жители в чужбина ".

Иван Тодор изрази очакване, че самото завеждане на тези каузи ще накара контролните органи да спрат събирането на неплатени отговорности на границите и разяснява, че на същия принцип на границата страната може да си търси невзетото за налог здания и такса боклук, да вземем за пример.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР