Конституционният съд показа, че президентът не е недосегаем, той носи

...
Конституционният съд показа, че президентът не е недосегаем, той носи
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Конституционният съд показа, че президентът не е недосегаем

" Конституционният съд сподели, че президентът не е недостижим, той носи отговорност. Всички, които имаха свръх упования към решението на Конституционен съд, останаха недоволни ". С тези думи пред БНР някогашният парламентарен арбитър проф. доктор Пламен Киров, учител в катедра " Конституционни правни науки "  в СУ " Климент Охридски ", разяснява решението на Конституционен съд във връзка с имунитета на президента и вицепрезидента. 

Припомняме, че Кoнcтитyциoнният съд единомислещо реши, че по време на мандата си пpeзидeнтът и вицeпpeзидeнтът нe мoгaт дa ca oбeкт нa пpoвepки и paзcлeдвaния, нито да им ce пoвдигaт oбвинeния. При разкриване на данни за незаконна активност на президента или вицепрезидента възбраната да бъде възбудено наказателно гонене не препятства започването на наказателно произвеждане. По към този момент формирано наказателно произвеждане имунитетът на президента и на вицепрезидента изключва осъществяването на такива процесуални дейности, които са ориентирани против тях и директно засягат техни персонални права и свободи, се споделя в решението на съда.

Делото за пояснение на главния закон беше формирано при започване на годината по искане на основния прокурор Иван Гешев. Конкретно следствие се оказа в основата на интереса на Гешев към опцията президентът да бъде разследван или проверяван. То е обвързвано с ръководителя на Военновъздушни сили военачалник Цанко Стойков, във връзка с който по искане на спецпрокуратурата преди време са били прилагани СРС. На един от диалозите, публикуван от държавното обвиняване - с категорично отбелязване, се чува евентуално гласът на Румен Радев, става дума за инспекцията на Антикорупционната комисия по отношение на назначението през 2014 г. на Десислава Радева за пиар на военно-въздушните ни сили.

По думите на проф. доктор Пламен Киров, е интересно да се прочетат претекстовете на Конституционния съд.

" Единствените недосегаеми хора си остават народните представители, които не носят наказателна отговорност по Конституция за изразените от тях отзиви и за гласуванията си в Народното събрание. Президентът не дава отговор за своите дейности при осъществяване на своите конституционни функционалности, с изключения на дейности, окачествени като държавна измяна или нарушаване на Конституцията. Конституционен съд внася едно значимо конкретизиране в понятието " държавна измяна ". Държавна измяна са всички незаконни действия, които влизат в съставите на глава Първа на особената част в Наказателния кодекс – закононарушенията против републиката ", посочи проф. Киров. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР