Конституционният съд образува дело по искането на президента Румен Радев

...
Конституционният съд образува дело по искането на президента Румен Радев
Коментари Харесай

КС образува дело по казуса за прокурора, разследващ главния

Конституционният съд образува дело по настояването на президента Румен Радев да бъдат оповестени за противоконституционни част от текстовете, с които беше основана фигурата на прокурора, проверяващ основния прокурор.

Съдия - докладчик ще е някогашният висш арбитър Павлина Панова.

Това става ден преди в действие да влязат атакуваните от президента промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Според тях до три месеца Висшият правосъден съвет би трябвало да избере наречения от Румен Радев "особен прокурор ".

Ден откакто в Държавен вестник беше обнародван Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, с който беше основан необикновен прокурор по следствието против основния прокурор или негов заместител, президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане съществени текстове от закона да бъдат оповестени за противоконституционни.

В своето искане президентът развива причините за противоконституционност на противоречивите разпореждания, които бяха изтъкнати от него и на 10 февруари т.г., в претекстовете за ветото на Закона за допълнение на Наказателно-процесуален кодекс, оповестяват от "Дондуков 2 ".

С въвеждането на фигурата на необикновен прокурор по следствието против основния прокурор или негов заместител и с предаването на подсъдността по тези каузи напълно към Специализирания углавен съд се засягат съществени конституционни полезности като независимостта на прокурорите в границите на правосъдната власт, равенството на жителите пред закона и възбраната на изключителните съдилища, се споделя в настояването до Конституционния съд на президента.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР