Съдът разчисти пътя на парламента на Тайланд да избере нов премиер 3 месеца след изборите

...
Конституционният съд на Тайланд разчисти пътя на парламента да гласува
Коментари Харесай

Конституционният съд на Тайланд разчисти пътя на парламента да гласува за нов министър-председател още повече от три месеца след националните избори, като отказа да се произнесе по жалба относно отхвърлянето на лидера на спечелилата партия

От JINTAMAS SAKSORNCHAI Associated Press, 16 август 2023 г., 6:38 ч. Избори, като отказа да се произнесе по жалба относно отхвърлянето на печелившата партия лидер на партията.

Съдът беше помолен да реши дали парламентът е нарушил конституцията, като е отказал да позволи на лидера на прогресивната партия "Движение напред" да бъде номиниран за втори път време като кандидат за министър-председател.

Лидерът на партията Pita Limjaroenrat беше събрал коалиция от осем партии с мнозинство в долната камара на парламента. Но според конституцията, прилагана от военните, новият министър-председател трябва да получи мнозинството от гласовете както от избраната Камара, така и от консервативно назначения Сенат, който беше избран от предишно военно правителство.

Пита загуби първото гласуване в парламента за министър-председател миналия месец, като много сенатори гласуваха против него заради призива на неговата партия за реформа на закон, който прави незаконно клеветят кралското семейство на Тайланд. Критиците казват, че законът, който предвижда наказание до 15 години затвор, е бил злоупотребен като политическо оръжие. Членовете на Сената, подобно на армията, се възприемат като пазители на традиционните консервативни роялистки ценности.

След това обединеният парламент отказа да позволи на Пита да бъде повторно номиниран за второ гласуване .

Няколко депутати от партията на Пита и частни граждани подадоха жалба до държавния омбудсман, обвинявайки, че действието нарушава конституцията. Омбудсманът препрати жалбата до Конституционния съд, който отхвърли случая в сряда на основание, че жалбоподателите не са били пряко засегнати от решението на парламента и следователно нямат право да отнесат случая до съда.

Въпреки че решението на съда предполага, че самият Пита може да подаде петиция с искане за произнасяне по въпроса, говорителят на Move Forward Рангсиман Рим каза, че Пита няма да го направи. Той каза, че Move Forward продължава силно да вярва, че парламентът може да номинира отново кандидат за министър-председател, но че въпросът трябва да бъде решен чрез парламентарни процедури, а не в съда.

След двата си неуспешни опита Move Forward се оттегли, за да позволи на най-големия си партньор в осемпартийната коалиция, партията Pheu Thai, да се опита да състави ново правителство .

Pheu Thai, който завърши втори в анкетите през май, след това изключи Move Forward от коалицията, като каза, че призивът му за реформиране на кралския закон за клеветата прави невъзможно събирането достатъчно подкрепа от други партии и Сената, за да одобри нов министър-председател.

Pheu Thai оттогава създаде коалиция от девет партии с 238 места в 500-членната долната камара, все още не достига необходимото мнозинство. Планира да номинира имотен магнат Срета Тависин за министър-председател.

Move Forward заяви във вторник, че избраните членове на Камарата няма да гласуват за кандидат от водената от Pheu Thai коалиция. В него се казва, че коалицията, която включва партии от отиващата си администрация, подкрепяна от военните, е нарушила народното искане за политическа реформа, „което беше ясно изразено чрез резултатите от изборите.“

Резултатите от общите избори през май бяха силно отхвърляне на консервативните елити на страната и отразяваха разочарованието по-специално на младите гласоподаватели, които искат да ограничат политическото влияние на армията, която организира повече от дузина преврати, откакто Тайланд стана конституционна монархия в 1932.

Зашеметяващата победа на Move Forward идва след почти десетилетие на военно контролирано управление, водено от Prayuth Chan-ocha, който като началник на армията свали правителство, водено от Pheu Thai в преврат през 2014 г. и се върна като министър-председател след изборите през 2019 г.

Мнозина смятат, че настоящата водена от Pheu Thai коалиция трябва да включва поне един от двата военни подкрепени партии, които бяха категорично отхвърлени в анкетите, за да постигнат мнозинство в Камарата. Pheu Thai не изключва тази възможност.

Pheu Thai е последната от поредица от партии, свързани с бившия министър-председател Таксин Шинаватра, милиардер популист, който беше свален при военен преврат през 2006 г. Таксин каза, че планира да се върне в Тайланд скоро след години на самоналожено изгнание, за да избегне присъда в затвора по няколко наказателни дела, които той осъди като политически мотивирани.

След решението на съда, председателят на Камарата на представителите Уан Мухамад Нур Мата каза пред репортери в сряда, че планира да насрочи следващото гласуване за министър-председател във вторник и ще се срещне с парламентарните лидери в четвъртък, за да обсъдят въпроса.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР