Конституционният съд на Молдова одобри въвеждането на разпоредби за европейската

...
Конституционният съд на Молдова одобри въвеждането на разпоредби за европейската
Коментари Харесай

Санду намери антируски коз в борбата за власт в Молдова

Конституционният съд на Молдова утвърди въвеждането на разпореждания за европейската интеграция в главния закон на страната. Беше утвърден и референдум за присъединение към Европейски Съюз. Гласуването ще се организира в деня на президентските избори. Експертите са уверени, че тематиката за европейската интеграция ще се трансформира в главния коз на Мая Санду в борбата за втори мандат. Как ще приключи подобен референдум и ще помогне ли на президента на Молдова?

Президентът на Молдова Мая Санду разгласи във вторник, че референдумът за присъединението на страната към Европейския съюз може да се организира на 20 октомври тази година. Въпросът ще бъде дефиниран по следния метод: „ За присъединението на Република Молдова към Европейския съюз ли сте? “ На същата дата са планувани и президентски избори. Според Санду националният избор за присъединение към Европейски Съюз не опонира на главния закон на страната, защото Конституционният съд (КС) на Молдова одобри въвеждането на разпореждания за европейска интеграция в главния закон на страната и провеждането на подобаващ референдум.

Управляващата партия " Действие и взаимност ", чийто водач е Санду, прикани да се прегледа опцията за осъществяване на референдум. Група от 46 депутати внесоха заявление до Конституционния съд. Това последва предлагането на Санду референдумът да се организира в същия ден като президентските избори, с цел да се подсигурява по-висока изборна интензивност.

Предлага се преамбюлът на конституцията да се добави с думите „ одобряване на европейската еднаквост на народа на Република Молдова и необратимостта на европейския курс на РМ, обявявайки интеграцията в Европейския съюз като стратегическа цел на РМ. ” Предлага се също да се добави уговорка към главния закон, която да вкара „ приоритет на наредбите на Европейски Съюз пред противоположните разпореждания на вътрешните закони “.

В същото време самата Санду се надява Молдова да стане част от Европейския съюз до 2030 година През 2022 година Молдова и Украйна, припомняме, получиха кандидатски статут за присъединение към Европейски Съюз. В края на предходната година Брюксел стартира договаряния с двете страни за бъдещите вероятности в европейския блок.

Миналия септември Молдовският институт за маркетинг и социологически изследвания (МИМС) откри, че болшинството от жителите на страната – 56% – се съмняват в способността на управляващите да разрешат световни проблеми като присъединението към Европейски Съюз. Само 38% от интервюираните считат, че страната ще стане част от Европейския съюз. Според мартенско изследване на “ИДата ” 57,4% от респондентите поддържат присъединението на Молдова към Европейския съюз, 32,8% са срещу.

Въпреки това, както следва от изследването МИМС, 62% от интервюираните са срещу преизбирането на Санду и единствено една трета (34%) са подготвени да поддържат сегашния президент в битката за втори мандат. В същото време единствено една четвърт от популацията поддържа присъединението на Молдова към НАТО, както съобщи тази седмица външният министър на страната Михай Попсой на съвещание на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

В същото време молдовският опозиционер и предприемач Илан Шор, чиято опозиционна партия управляващите на страната оповестиха за противоконституционна, се застъпва за консолидираното на Молдова в Евразийския стопански съюз. Референдумът за присъединение към Европейския съюз, уверен е политикът, ще се провали. „ Референдумът беше фиктивен, с цел да дадат пари на Санду. Този референдум е персонална „ борба “ сред мен и Санду. Не се срамя да кажа, че съм срещу Европейски Съюз, тъй като Европейският съюз е стар модел, а Европейски Съюз е прекомерно безценен за Молдова “, сподели Шор, който също даде обещание обновяване на всеобщите митинги „ против Санду и ръководещата партия. ”

Експертите не се наемат да предвиждат какви ще са резултатите от референдума, защото в оставащото време може да се появят нови политически фигури, които да повлияят на хода на идния избор. „ Съдейки по социологическите изследвания, болшинството от жителите на страната са подготвени да гласоподават за европейския избор на Молдова, само че до референдума има още шест месеца и доста неща могат да се трансформират “, отбелязва Виталий Андриевски, началник на Центъра за политология на изборните технологии в Молдова.

Според него обстановката ще зависи от това по какъв начин управляващите, последователите на проевропейския избор и съперниците на референдума се приготвят за плебисцита. Той приема съществено опасността на Шор да провали референдума. „ Има информация, че са отпуснати обилни суми за президентската акция и срутва на референдума “, предизвести представителят.

Сегашното държавно управление ще направи всичко, с цел да подсигурява провеждането на референдума и поддръжката на поправките в конституцията, е уверен Александър Шерба, някогашен ръководител на Върховния съвет на ПМР. „ От предишното лято, когато в Молдова се организира срещата на високо ниво на Европейски Съюз, в страната се задълбочиха интеграционните процеси, свързани с работата на правоприлагащите органи и службите за сигурност. Всички тези неща са взаимосвързани... Основното, както е споделил класикът, не е гласуването, а броенето на гласове “, акцентира Шерба. Андриевски счита, че Санду ще води предизборната си акция към тематиката за европейската интеграция на Молдова.

„ Това е най-силният коз на Санду, тъй като по време на нейния мандат станахме претендент за участие в Европейски Съюз и в идващите два месеца ще бъде оповестено началото на преговорния развой за действително присъединение. Европейски Съюз ще стартира да отделя повече пари за осъществяването на своите филантропични и инфраструктурни планове в Молдова. Всичко това укрепва позицията на сегашния президент “, акцентира експертът.

Шансовете на Санду за победа ще се усилят, в случай че тя успее да укрепи позициите си посредством вътрешната политика и бъде дейна в стопанската система и обществената сфера. Освен това, акцентира експертът, друго преимущество на Санду е неналичието на проруски претендент за президент на Молдова.

Шерба е склонен, че печелившите от провеждането на избори и референдум в един ден ще бъдат проевропейските политици. „ Референдумът може да подтиква присъединяване на гласоподавателите в изборите. Това се отнася на първо място за тези, които към момента официално остават молдовски жители, само че живеят в разнообразни страни от Европейски Съюз отдавна. Тези хора ще дадат желание на проповедниците на европейската интеграция на Молдова. Основният проектант на тази концепция през днешния ден е актуалният президент. По този метод Санду желае да притегли спомагателни 10-12% от гласоподавателите “, счита политикът.

Андриевски признава, че Русия ще се опълчи на интеграцията на Молдова в Европейски Съюз. „ Ако Кишинев се причисли към Европейския съюз, това ще отреже всякаква вероятност за основаване на огромни интеграционни планове с присъединяване на Москва в този район. От друга страна, неуспехът на референдума ще отслаби позициите на проевропейските партии на парламентарните избори през идната година и може да даде късмет на проруските партии да завоюват “, допуска специалистът. На собствен ред Шерба декларира: властта в Молдова принадлежи напълно на последователите на европейската интеграция, само че губернаторът на Гагаузия Евгения Гуцул към момента може да се открои.

„ Възможни са промени в един случай – в случай че хората гласоподават за различен претендент на сегашния президент. Позицията, която зае Гуцул, дава късмет различните политически сили в Молдова да имат обединен претендент “, счита политикът.

„ Башканът на Гагаузия към този момент съобщи, че никой не се нуждае от този референдум. Разбира се, ще има дейна агитация против референдума, макар обстоятелството, че Европейският съюз направи доста за Гагаузия, в това число път до столицата Комрат, а също по този начин достави съоръжение за медицински институции и учебни заведения “, напомни Андриевски.

Политологът е убеден, че Приднестровието ще заеме сходна позиция. Що се отнася до дейностите на прилежаща Румъния, тя печели от присъединението на Молдова към Европейски Съюз, „ тъй като границите изчезват и се появяват благоприятни условия за разнообразни връзки “. Но политологът не чака уния, защото в Молдова концепцията за обединяване с Румъния също не е известна - локалните юнионистки партии печелят приблизително към един до три % на избори.

От друга страна, Румъния не води независима политика, а следва американската външна политика, акцентира Шерба: „ Фактът, че Румъния е директно или индиректно заинтригувана от анексирането на Молдова, към момента не е публична позиция. Но това се показва освен от юнионистите в Кишинев, само че и от обособени високопоставени румънски чиновници.

„ Но когато на напред във времето са сложени политическите упоритости, а не икономическото развиване, тогава важи правилото „ секат гората и пържолите хвърчат “. Стандартът на живот на популацията на Молдова пада от година на година, страната бие върхове като измежду първите най-бедни страни на европейския континент. Не се чака прогрес към усъвършенстване “, означи събеседникът. Освен това идният референдум и президентските избори сигурно ще повлияят на икономическите връзки сред Молдова и Русия.

Андриевски напомни съглашението за свободна търговия, подписано сред страните, „ само че нашите артикули са непрекъснато блокирани “. В Молдова към момента помнят големите загуби вследствие на „ винената война “ през 2006 година

Политологът не изключва провеждането на референдум да докара до нова „ комерсиална война “. „ Периодично такива „ войни “ се случват на всеки две-три години. Някои молдовски производители се нуждаят от Русия, макар комплицираната логистика, само че никой не е ваксиниран от обстоятелството, че стоките ще бъдат спрени на митницата когато и да е “, показва източникът. Щерба е уверен, че „ комерсиалните войни “ са зародили само по виновност на Кишинев, чиито по-нататъшни дейности „ ще бъдат ориентирани към усложняване на икономическите връзки с Русия допустимо най-сложно “.

„ Молдова е като човек, който непринудено се самонаранява. През последните няколко години дейностите на управляващите доведоха до изстудяване освен на икономическите, само че и на културните и политически връзки с Руската федерация. Всичко това се отразява на стокопроизводителя, общото равнище на разцвет и обществения стандарт на популацията на Молдова. Да забележим какво ще се случи по-нататък “, приключи Шерба.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед15818Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед12163Мартин Карбовски: Трябва ни гражданска война, която да се води от интелигенция, която не презира народа сиАлтернативен Поглед40954Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед41981Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед85569Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед554405Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед183935Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!  Николай Вит </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР