Конституционният съд на Германия заплаши да блокира новите покупки на

...
Конституционният съд на Германия заплаши да блокира новите покупки на
Коментари Харесай

Конституционният съд на Германия атакува паричните стимули на ЕЦБ

Конституционният съд на Германия заплаши да блокира новите покупки на немски облигации посредством водещата стратегия за парични тласъци на Европейската централна банка. Това би отслабило резултата от паричния отговор на еврозоната на рецесията, провокирана от COVID-19. На 5 май немските магистрати разпоредиха на Бундесбанк да приключи присъединяване си в програмата до момента в който ЕЦБ не потвърди, че политиката й е "пропорционална ". Германското държавно управление и Бундестагът пък получиха задача да създадат задълбочена оценка на голямото количество държавен дълг, платен от ЕЦБ, която да подсигурява, че "ефектът върху икономическата и фискалната политик " не надвишава политическия й мандат. Съдиите заплашиха да блокират новите покупки на облигации, в случай че ЕЦБ не обоснове мярката.

През последните седмици европейските централни банкери усилиха доста размера на програмата си за покупка на активи (QE), с цел да омекотят икономическите последици от разпространяването на ковид. ЕЦБ е купила обществен дълг за над 2.2 трлн. евро откогато през 2014-а вкара в деяние мярката в опит да спре инфлационния спад. Въпросната стратегия от дълго време буди спорни усеща в Германия. Критиците й настояват, че централните банкери са надвишили пълномощията си като финансират незаконно държавните управления на еврозоната и ощетяват данъкоплатците. След дълготрайно проучване на законността на мярката Конституционният съд в Карлсруе постанови, че немското държавно управление и парламент "са задължени да подхващат дейни дейности против QE в настоящия й тип ".

Ищците - група от към 1750 души, ръководени от немски икономисти и професори по право - внесоха първата си тъжба през 2015-а. Те се обосноваваха, че ЕЦБ е почнала да финансира държавните управления, което е нелегално съгласно Пакта от Маастрихт. Казусът беше препратен в Европейския съд, който отсъди в интерес на ЕЦБ през 2018-а. Впоследствие делото влезе още веднъж в немския Конституционен съд и на 5 май той отхвърли част от решенията на европейската институция като показа дълъг лист от учредения за какво ЕЦБ е надвишила пълномощията си. Все отново, магистратите оповестиха, че не могат да преценяват дали банкерите са нарушили закона на Европейския съюз без да получат повече информация за метода, по който те балансират икономическия и финансовия резултат от дейностите си с задачите на паричната политика.

Клеменс Фюст - началник на икономическия институт IFO в Мюнхен - разяснява решението на немските съдии да отхвърлят присъдата на Европейския съд като "обявяване на война ".

Еврото загуби повече от цент по отношение на щатския $, а италианските държавни облигации бяха подложени на всеобща ликвидация, тъй като вложителите се изплашиха от евентуални ограничавания върху способността на ЕЦБ да усили покупките на дълг. Диференциалът в доходността сред десетгодишните немски и италиански бумаги се разшири до 2.5 %.

Решението на Конституционния съд на Германия открива пътя и за правни офанзиви против новата пандемична стратегия за покупка на активи (PEPP) на ЕЦБ в размер на 750 милиарда евро. За сходен "голям риск " предизвестява в "Туитър " някогашният заместител ръководител на ЕЦБ - Витор Констансио, който разяснява, че съдиите са създали "смехотворно разграничаване сред парична и икономическа политика ".

"Това е следващата преграда пред солидарността по време на рецесията COVID-19 ", уточни стратегът на "Рабобанк " Ричард Макгуайър. Той добавя, че до момента е имало политически пререкания за подялбата на разноските сред страните членки на еврозоната, само че към този момент има и правни.

Повечето наблюдаващи чакаха сходен процес на събитията. Когато през 2018-а Европейският съд утвърди QE, той се обоснова с рестриктивните мерки, които ЕЦБ си наложи сама при покупките на държавни облигации. Сред тях беше и решението да купува количества дълг, пропорционални на икономическия размер на всяка страна, измерен посредством присъединяване й в капитала на централната банка. Както и да не придобива повече от една трета от общия размер на отговарящите на изискванията отговорности на всяка страна. Когато пусна новата си стратегия РЕРР обаче, ЕЦБ сподели, че отстранява тези предели и даде обещание обмисли противоположното им въвеждане при нужда.

В публично изказване ЕЦБ даде обещание да "анализира решението (на магистратите) и да вземе отношение в действен порядък ". Управителният съвет на институцията ще разиска проблема довечера. Бундесбанк отхвърли коментар.

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер пък съобщи: "Независимо от разбора на детайлите на днешното решение на немския парламентарен съд, ние удостоверяваме върховенството на закона на Европейски Съюз и фактът, че присъдите на Европейския съд са наложителни за всички национални съдилища ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР