Конституционният съд (КС) единодушно реши, че няма основания да бъде

...
Конституционният съд (КС) единодушно реши, че няма основания да бъде
Коментари Харесай

КС остави в сила забраната за промяна на статута на гори с цел строителство

Конституционният съд (КС) единомислещо реши, че няма учредения да бъде анулирана възбраната за смяна на предназначението и за строителство в гори , добити от страната посредством подмяна, осведоми правният портал Lex.

Забраната е въведена с §3 от Преходни и заключителни разпоредби на Закона за горите от 2011 година и не разрешава смяна на предназначението и осъществяването на строителство в поземлени парцели в горски територии, които физически и юридически лица или общини са придобили от страната вследствие на размени, осъществени до деня на обнародването на закона.

Текстът е оспорен пред Конституционен съд от Висшия адвокатски съвет , съгласно който ограничаването е дискриминационно, тъй като слага в неравностойно състояние притежателите на добити посредством подмяна гори по отношение на другите частни притежатели, а единственият аршин за особеното отнасяне на притежателите на гори е естеството на договорката, посредством която са добити терените.
 Президентът сезира Конституционен съд за промени в Закона за земеделските земи
Президентът сезира Конституционен съд за промени в Закона за земеделските земи

Според Радев има риск от безотговорно преобразяване на аграрни площи във всевъзможен вид централи за произвеждане на сила

Според Конституционен съд възбраната е конституционно оправдана поради на метода на придобиване на горите - осъществени размени по силата на член 15б ЗГ 1997 година (отм.) в интервала от влизане в действие на наредбата (обн. Дъждовни води, бр. 16 от 18.02.2003 г.) до влизане в действие на решение за прекъсване на изключването при смяна на предназначението на гори и земи от горския фонд, добити от физически и юридически лица, като се изключи общините, посредством подмяна с гори и земи от горския фонд - частна държавна благосъстоятелност на Народното събрание (обн. Дъждовни води, бр. 72 от 08.09.2009 г.).

Конституционният съд смята, че този придобивен прийом е изключение от общия ред в Закона за държавната благосъстоятелност. Конституционен съд отбелязва, че опцията за подмяна е съществувала за малко, а другите съществуват в нормативната база от влизането в действие на Закона за собствеността през 1951 година

" Същевременно законодателят не е целял да уреди придобиване на благосъстоятелност върху гори и земи от горския фонд - частна държавна благосъстоятелност, с оглед следваща смяна на предназначението им , защото за постигането на този резултат законът е предвиждал различен, специфичен ред в член 14б - член 14г ЗГ 1997 година (отм.), представляващ част от същия ЗИД на ЗГ (обн. Дъждовни води, бр. 16 от 08.02.2003 г.). Този ред е претендирал специфична съгласувателна процедура, съществуване на настоящ обстоен организационен проект за аграрен парцел или парцеларен проект за несъмнено трасе, съблюдаване на особените условия за решение или мнение по Закона за запазване на околната среда, респ. решение или оценка за съгласуемост с предмета и задачите на запазване на предпазена зона по Закона за биологичното многообразие. Според член 14г ЗГ 1997 година (отм.) след изключване на горите и земите от горския фонд те се продават, заменят или върху тях се учредяват лимитирани вещни права на лицето, по чието искане е станало изключването, по реда на Закона за държавната благосъстоятелност ", изясняват от Конституционен съд.
 Обмислят в новия Закон за горите да бъде планувана национална инвентаризация
Обмислят в новия Закон за горите да бъде планувана национална инвентаризация

Търси се и решение на казуса с горите в земеделските територии

Конституционният съд стига до извода, че правото на благосъстоятелност върху гори и земи от горския фонд, добити посредством подмяна, се основава на планувано в закона удобно изключение, като прецизира, че то "...обаче не е съображение тези приобретатели да бъдат третирани еднообразно с всички останали притежатели , които са придобили по общия ред гори и земи от горския фонд - частна държавна благосъстоятелност ".

" Различното отнасяне на притежателите, придобили правата си по омекотен ред, посредством определяне на ограничавания, съответни на задачата на закона, въз основа на който е осъществено придобиването, в съответния случай е конституционосъобразно, тъй като обезпечава правдивост като проявяване на правовата страна по член 4, алинея 1 от Конституцията, още повече като се има поради, че ограничаването е ориентирано към реализиране на публично значима цел, каквато е опазването на националното естествено благосъстояние . След като придобиването по член 15б ЗГ от 1997 година (отм.) е осъществено по ред, друг от планувания в закона, за смяна на предназначението на горски територии и реализирането на капиталови планове по връзки на тях, тези притежатели не могат да имат оправдани правни упования, че ще могат да се възползват от правната опция да трансформират предназначението на добитите горски територии, с каквато разполагат притежателите, придобили правата си по общия ред ", отбелязат конституционните съдии.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР