Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество искането на

...
Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество искането на
Коментари Харесай

Противоконституционен? КС разглежда Изборния кодекс

Конституционният съд (КС) позволи за разглеждане всъщност настояването на 73 народни представители от 48-ото Народно заседание за определяне на противоконституционност на разпореждания от Изборния кодекс, оповестяват от съда.

Със същото определение Конституционен съд отклони настояването на депутатите по повод член 212, алинея 5, изречение второ от Изборния кодекс в частта " Машинно гласоподаване не се създава в изборни секции отвън страната, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявки по член 16, алинея 1 или в които на последните избори са дали своят вот по-малко от 300 гласоподаватели “ и приключва производството в тази му част

Заседанието на Конституционния съд е извършено на 14 март, на него са участвали девет съдии и определението е признато единомислещо.  Докладчик по делото е арбитър Мариана Карагьозова-Финкова.

Съдът ще прегледа настояването на народните представители във връзка с следните разпореждания от Изборния кодекс: член 206, алинея 1 в частта " може по собствен избор да " и " с хартиена бюлетина или " ; член 206, алинея 3; член 212, алинея 4; член 212, алинея 5 в частта " както и в случаите, в които няма лице, на което Централната изборна комисия е упълномощила действия по техническото обезпечаване и поддръжка на техническото устройство за гласоподаване, владеещо български език, което да конфигурира и поддържа техническите устройства за машинно гласоподаване. " ; член 213б, алинея 1 в частта " получили над четири на 100 от действителните гласове на последните извършени парламентарни избори``; член 213в; член 268, алинея 4 и алинея 5; член 271 в частта „ като преброява бюлетините от машинното гласоподаване " ; член 430 в частта „ като преброява бюлетините от машинното гласоподаване ", както и § 54 ЗИДИК (обн. Дъждовни води, бр. 104 от 30.12.2022 г.).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР