Конституционният съд единодушно обяви за противоконституционно временното , съобщи lex.bg.

...
Конституционният съд единодушно обяви за противоконституционно временното , съобщи lex.bg.
Коментари Харесай

Незаконно е вземането на книжката за неплатени глоби

Конституционният съд единомислещо разгласи за противоконституционно краткотрайното, заяви lex.bg.

Решението му на процедура ще направи безпредметни инспекциите по границата за дължими пътни санкции, които Министерство на вътрешните работи прави от предишното лято, защото с тях водачите единствено могат да бъдат осведомени какъв брой имат да дават, само че не и да бъдат задължени да го платят и спирани да изоставен страната.

Именно тези инспекции насочиха вниманието към двете разпореждания в Закона за придвижването по пътищата (ЗДвП), които през днешния ден " анулира " Конституционен съд. Те бяха атакувани от омбудсмана Диана Ковачева, която първа посочи противоконституционността им.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Човек може да остане без работа поради отнемането на шофьорс...

В решението си Конституционен съд написа, че отнемането на книжката и прекъсването на колата от придвижване поради неплатени санкции са оповестени за насилствени административни ограничения, само че първо, изобщо не са такива и второ – не целят сигурността на пътя.

Конституционните съдии припомнят, че задачата на насилствената административна мярка е попречване или прекъсване на административните нарушавания, както и унищожаване на нездравословните последствия от тях.

" Конституционният съд намира, като проучва оспорените разпореждания, че същинската цел на оспорените разпореждания не е официално посочената в ЗДвП – обезпечаване на сигурността на придвижването по пътищата, а по-лесното събиране на вземанията от санкции. Така прочетени, въпросните разпореждания получават темперамент на глоба за несъществуващо административно нарушаване, което е в несъгласие с правилото на правовата страна ", показва правосъдното решение.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Излизането от България може да се окаже невероятно след отпадане на карантината, в случай че имате неплатени...

Според Конституционен съд не всяко несъблюдение на обвързване е административно нарушаване, а неплащането на санкцията в едномесечен период не може да се смята за такова. В член 190, алинея 3 на Закона за придвижване по пътищата е планувано, че санкцията се заплаща в едномесечен период от влизането в действие на наказателното разпореждане, електронния фиш или правосъдното решение или определение на съда при обжалване. " Тази наредба дефинира периода, в който лицето разполага с опция непринудено да заплати наложената му санкция, само че не планува наказване за неспазване на този период ", показват конституционните съдии.

" След приключване на едномесечния период, в случай че лицето не е платило санкцията, може да се пристъпи към наложително събиране на общественото взимане, в което длъжникът разполага с права и средства за отбрана, уредени в използвания процесуален закон. С оспорените разпореждания, на процедура законодателят е смесил характера и същността на насилствените административни ограничения със глобите за административни нарушавания ", настояват от Конституционен съд.

Според Конституционен съд законодателят лимитира упражняването на съществени конституционни права на жителите за да принуди длъжниците да платят наложените им санкции по Закона за придвижване по пътищата и по този начин заобикаля законовия ред за тяхното събиране.

" Всяко ограничение на съществени конституционни права на жителите, което има за цел да компенсира неспособността на страната да извършва отговорностите си, е неприемливо в правовата страна. Обстоятелството, че страната не може да извърши задължението си по наложително събиране на наложените санкции, по никакъв метод не може да бъде съображение за фактическо санкциониране на жителите ", безапелационни са конституционните съдии.

Те особено разясняват и инспекциите на границата. " Правото на свободно придвижване се лимитира до степен на цялостното му лишаване, когато използването на насилствените административни ограничения се прави на гранично-контролно пропускателните пунктове на Република България. "

Освен, че опонират на правовата страна, отнемането на книжката и прекъсването на колата от придвижване погазват и правото на благосъстоятелност, тъй като лимитират упражняването му в цялостен размер. Спирането на колата от придвижване визира освен правото на водача, неплатил санкцията си, само че и на трети лица – съсобственици на транспортното средство.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР