Константин Кънев и Иван Димов от Single Step © Надежда

...
Константин Кънев и Иван Димов от Single Step © Надежда
Коментари Харесай

Класация на компаниите, приобщаващи ЛГБТ служители

Константин Кънев и Иван Димов от Single Step

© Надежда Чипева Две години след откриването на неправителствената организация в помощ на ЛГБТ младежи (лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър) Single step екипът се обръща към огромни компании на пазара с политики в посока корпоративно приобщаване на хора от общността. Основателят на организацията Иван Димов и HR експертът Константин Кънев създават авторски ЛГБТ корпоративен показател, който цели да класира бизнесите с положителни практики. В допълнение екипът ще предлага и съвещания на тези компании, които имат предпочитание да подобрят представянето си.

От последователност до сполучлив бизнес

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През март като доброволец във фондацията Кънев стартира работа по плана VentureOUT. Целта му е посредством самостоятелни съвещания да помогне на хора от общността да си намерят работа в подобаваща за тях компания. " Срещнах се с хора с разнообразни проблеми, само че по време на диалозите един от най-важните въпроси оставаше каква ще бъде работната среда и конюнктура в компанията, тъй че да могат намерено да бъдат себе си ", споделя той.

Така от Single step вземат решение да насочат напъните си и в посока работа с фирмите за приобщаване на ЛГБТ хора. Необходимостта от сходна самодейност се удостоверява и от последното изследване на " Евробарометър ", съгласно което 49% от българите се усещат некомфортно, в случай че ежедневно работят с гей, лесбийка или бисексуален човек. Освен че това е най-високият % измежду страните - членки на Европейски Съюз, през последните години той се е нараснал.

" Ако усещаш друго отношение, не можеш да бъдеш себе си на работното място, спада продуктивността ти, от което страда бизнесът на компанията ", безапелационен е Димов. Така от фондацията стартират работа по правенето на корпоративен показател за това до каква степен огромните компании съумяват да приобщят чиновници от общността. По думите на Димов самобитната ранглиста ще показа положителните образци на пазара и ще служи за ориентир на търсещите си работа.

Методология на класацията

Класацията е ориентирана както към огромни компании, по този начин и към стартъпи на българския пазар. Те могат да се включат в показателя, като попълнят формата за записване на уеб страницата на Single step. След това ще получат въпросник, въз основата на който ще се дефинира и показателят им. Основателят на фондацията споделя, че някои от включените въпроси са дали имат съответни политики за привличане на ЛГБТ хора, организират ли вътрешни образования, имат ли канал за подаване на сигнали при тормоз. Индексът ще се изготвя още на база брой чиновници, бранш и други

Целта на екипa е класацията да бъде подготвена идната година, като броят на фирмите в нея ще зависи от записалите се на уеб страницата. " Така компаниите могат да бъдат конкурентоспособни на пазара, тъй като при две идентични компании служителят ще избере тази, която може да го приобщи ", разяснява Константин Кънев. Фирмите, които желаят да подобрят представянето си, ще могат да се извърнат към Single step за съвещания. През годините фондацията е работила с компании като VMware, HP и Financial Times.

Подобни изследвания има правени в Съединени американски щати и някои европейски страни, като по думите на Димов българският екип ще употребява тези елементи от методологията им, които са подобаващи за нашия пазар. " Крайната ни цел е хората да правят оценка на база уменията им, а не на база външен тип, полова ориентировка или фамилен статус ", споделят в умозаключение от фондацията. Две години Single Step

Single step е учредена през декември 2016 година от Иван Димов, който преди този момент дълги години работи като капиталов банкер и вложител в Съединени американски щати, Австралия и Аржентина. Фондацията разполага с гореща линия и онлайн чат, където младежи от общността, родителите и приятелите им да получават информация и поддръжка. Екипът работи с мрежа от психолози в 10 града в България, като досега имат извършени над хиляда онлайн диалога.

През март като част от Single step стартира и програмата VentureOUT, която цели да помогне на младежите от ЛГБТ общността с кариерното им развиване. През програмата са минали 33 индивида, от които 17 са намерили работа, а 8 са траяли образованието си за да натрупат спомагателни умения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР