Консорциумът Rapidus разчита на помощ от френския институт Leti, както

...
Консорциумът Rapidus разчита на помощ от френския институт Leti, както
Коментари Харесай

Японска компания усвоява производство на 1-нм чипове

Консорциумът Rapidus разчита на помощ от френския институт Leti, както и на IBM

Френски технологии ще оказват помощ на Япония да възроди полупроводниковата си промишленост
(снимка: CEA-Leti)

Япония е окуражена да навакса изоставането в полупроводниците и даже да надмине съперниците си. За задачата локалната промишленост си партнира с водещи софтуерни играчи от Съединени американски щати и Западна Европа.

Не единствено американската корпорация IBM и белгийската изследователска организация Imec, само че и френски експерти от института Leti вземат участие във възраждането на японската полупроводникова промишленост в най-хубавата ѝ форма, отбелязва Nikkei. Те ще оказват помощ на японския консорциум Rapidus да овладее производството на 1-нм чипове до началото на идващото десетилетие.

Според японски източници, от идната година Leti и Rapidus ще стартират да обменят опит и да изпращат своите чиновници в командировки в съответните посоки. Очаква се преходът към 1-нм индустриална технология да усъвършенства съотношението сред продуктивността и потреблението на сила на чиповете с 10-20%.
още по темата
IBM също ще помогне на сътрудниците си от Япония, като обмени опит с тях за създаването на 1-нм технология за произвеждане на чипове. Масовото произвеждане по тази технология се възнамерява да стартира през идващото десетилетие.

Миналата година Rapidus подписа съглашения за съдействие с няколко японски университета, в границите на които беше основан изследователският център LSTC, който ще се концентрира върху развиването на модерни технологии за произвеждане на полупроводникови съставни елементи.

През октомври LSTC подписа съглашение за съдействие с френския проучвателен институт Leti. Французите създават някои технологии, които могат да бъдат потребни при производството на чипове по 1-нм литографски стандарти.

В момента най-модерните чипове в Япония се създават по 40-нм технология, само че още през 2025 година Rapidus възнамерява да стартира пилотно произвеждане на 2-нм чипове и да премине към серийно произвеждане до 2027 година Компанията беше учредена предишния август от консорциум от вложители, които вложиха $48,5 млн. Правителствените дотации за развиването на 2-нм технология ще възлязат на $2,2 млрд.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР