Консорциумът от Саудитска Арабия Аркад, който бе отстранен от конкурса

...
Консорциумът от Саудитска Арабия Аркад, който бе отстранен от конкурса
Коментари Харесай

Отстранената от строежа на "Турски поток" фирма е внесла жалба в комисията за конкуренция

Консорциумът от Саудитска Арабия " Аркад ", който бе отхвърлен от състезанието за строителство на " Турски поток " на българска територия, е подал тъжба в Комисията за защита на конкуренцията. През предходната седмица управлението на " Булгартрансгаз " взе невижданото решение да в профил компанията, определена за строител, като стимулира това с неподадени в период документи. Повече по тематиката четете тук.

Антимонополният орган към този момент е почнал развой по случая, което значи, че " Булгартрансгаз " би трябвало да изиска авансово осъществяване на решението си да подписа контракт със обвързваното с Русия обединяване " Газово развиване и уголемение в България ", с цел да може строителството на газопровода да стартира, оповестява " Капитал ".

Изданието показва, че в случай че комисията откри, че консорциумът е бил отхвърлен погрешно, може да наложи санкция на държавното сдружение до 10% от цената на контракта, което в тази ситуация е 214 млн. лв..

В същото време " Булгартрансгаз " е поела ангажимент пред " Газпром ", че още от началото на 2020 година ще обезпечи техническа опция за транспорт на природен газ в посока Сърбия. Ако това не се случи, ще има обилни по мярка отрицателни последствия за държавното сдружение.

Конкретните претекстове в жалбата на " Аркад " не са обществено известни.

Обединение " Газово развиване и уголемение в България " е формирано от Консорциум " Варна 1 " (учредено от италианската " Бонатти " и немската " Макс Щрайхер ", които построяват сухоземната част от " Северен поток 2 " ) и българския клон на люксембургската " Комплишънс дивелъпмънт ".

Преди да изтече валидността на офертата на " Аркад " останалият на второ място консорциум " Газово развиване и уголемение в България " изпраща писмо до " Булгартрансгаз ", че възобновява валидността на офертата си и дружно с това прави 31.5% отстъпка от оповестената цена. В случая вместо поисканите по-рано 1.6 милиарда евро сумата става 1.1 милиарда евро - толкоз, колкото е и офертата на отстранената компания, напомня " Капитал ". Изданието показва и че от оповестените от " Булгартрансгаз " протоколи се схваща, че " Комплишънс дивелъпмънт " ще обезпечи против рента и нужното финансиране за плана или към 2.15 милиарда лева без Данък добавена стойност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР