Консолидираният бюджет на България ще изглежда така: 59 милиарда приходи,

...
Консолидираният бюджет на България ще изглежда така: 59 милиарда приходи,
Коментари Харесай

Румен Гечев: Инфлацията в актуализирания бюджет е заложена малко над 10% на годишна база спрямо 2021 г.

Консолидираният бюджет на България ще наподобява по този начин: 59 милиарда доходи, 65 милиарда разноски. Дефицитът ще бъде малко над 6 милиарда лв., само че по отношение на Брутният вътрешен продукт ще бъде 4,1%. Това сподели зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народно събрание Румен Гечев от Българска социалистическа партия в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов “ по Българска национална телевизия.

Той дефинира плана като „ един от най-консервативните в Европейския съюз “. „ Бюджетът на България е рационален, във връзка с държавния дълг, на бюджетния недостиг. Той не слага рискове пред финансовата непоклатимост. Ние сме доста по-добре от междинните европейски индикатори. За страдание виталният ни стандарт е зле “, разяснява Гечев.

Инфлацията в обновения бюджет е заложена малко над 10% на годишна база по отношение на 2021 година „ Средно за Европейския съюз ще бъде 8-9% инфлация, т.е. ние сме малко над междинния индикатор. По предавателни планове за първите четири месеца Естония - 9%, Латвия, Литва - 16% “, сподели Румен Гечев.

Според Румен Гечев Народното събрание е просрочен с промените, изключително със правосъдната, която, по думите му, е директно обвързвана с бюджета. „ Когато има мощна, обективна и работеща правосъдна система, това е едно прелестно изискване за работеща стопанска система, и противоположното. Но вие виждате, че Народното събрание не може да промени Висш съдебен съвет в този момент. Не може да промени прокуратура без да промени Висш съдебен съвет. Оказва се че някои политици са правили обещания, които няма по какъв начин да изпълнят без промени в Конституцията или с решение на Народното събрание “, сподели той.

Желание за смяна има, само че там, където промяната изисква квалифицирано болшинство, ще трябват над 164 депутати - което включва част от гласовете на опозицията, разяснява Гечев.

Политиката на обезщетения е удачна в сегашния миг и е процедура в целия Европейски съюз, съобщи Гечев. „ Ако погледнете частта от Брутният вътрешен продукт, която отива за обезщетения в България, тя е малко по-ниска от междинните индикатори за Европейски Съюз, т.е. Европа компенсира повече от България. Тук имаше критици, които обясняваха по какъв начин концепцията на Българска социалистическа партия за таван на някои цени ще води към дефицити и е неразумна. Българска социалистическа партия е правила и предложила това, което вършат французи и други страни членки на Европейски Съюз “, уточни той.

В проектобюджета има доста сериозен обществен пакет. Почти 2 милиарда лв. отиват за обезщетения. „ Увеличаваме данъчните отстъпки за всяко дете с 1500 лв.. Правим първа и забележителна стъпка в смяна на несправедливата пенсионна система. Първо усилваме минималната пенсия на 467 лв. и второ, разгъваме хармониката към правдивост към по-висока междинна и по-висока оптималната пенсия “, изясни той.

Българска социалистическа партия неведнъж е предложила прогресивна данъчна система е унищожаване на плоският налог.

Увеличението на разноските в обновения бюджет е равно на нарастването на приходите, което е резултат от инфлацията и позитивния стопански напредък, разясни Гечев.

Към момента дългът по отношение на Брутният вътрешен продукт на България е 21%, до момента в който на развитите страни в еврозоната той е 90%. „ Няма причина да се тормозим от дълга. Вчера министърът на финансите оповести, че ще изтеглим още 3 милиарда спомагателен дълг към тези 7 милиарда, само че няма за какво да се тормозим, тъй като спомагателните 3 милиарда са за заплащания до месец март 2023 година, а лихвите още са по-ниски “, обясни заместник-председателят на бюджетната комисия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР