Консециите на плажовете по българското Ченоморие да отпаднат и общините

...
Консециите на плажовете по българското Ченоморие да отпаднат и общините
Коментари Харесай

Общините да стопанисват плажовете предлагат от БСП

Консециите на плажовете по българското Ченоморие да отпаднат и общините да стопанисват плажната линия. Това предложение направи депутатът от Българска социалистическа партия Атанас Костадинов по време на дебатите по измененията в Закона за концесиите.
Ако не променим коренно правилото на стопанисване и ръководство на извънредно държавна благосъстоятелност, България ще изчезне от картата на туризма, предизвести социалистът. Според него не може да се дават в изключителна държавна благосъстоятелност частни права за дълъг интервал от време, в случай, че инвестицията не е толкоз огромна. Едно е да има концесия за естествени благосъстояния и рандеман на нефт, друго е да се твърди, че би трябвало концесионер за чадъри и шезлонги. България към този момент губи конкурентни преимущества, безапелационен е Костадинов. Той акцентира, че единствено на час път със аероплан и на два часа с кола има божествен кътчета, където няма записка за 11.50 лева за бутилка минерална вода.
По неговите думи ръководещите събират към 18 милиона лв. от такси и концесионни контракти от Черноморието, само че от другата страна стоят няколко милиарда доходи от действителен туризъм - страната би трябвало да реши коя сума е по-важна. Не е работа на Министерството на туризма по средата на сезона да се събират и да мислят по какъв начин да спасят сезона. Правят се инспекции на хора с контракти и ги питат за какво са им толкоз високи цените, когато техните вноски към страната са много високи, недоумява Костадинов. Убеден съм, че пазарът ще подреди цените - там, където са високи, ще станат ниски, тъй като ще има конкуренция, разяснява още националният представител. Според него решението е да се подписват контракти под контрола на общините. Той акцентира, че както преди 20 години, по този начин и в този момент, концесиите авансово са разпределени на компании, които нямат нищо общо с морското концесиониране - да вземем за пример от Смолян, София и Самоков имат достойнството да стопанисват плажове.
Законът за концесиите се трансформира към този момент за 13-ти път за последните няколко години, възмути се Димитър Данчев от ПГ на Българска социалистическа партия.
Той акцентира, че всеки закон би трябвало да урежда трайни публични връзки. И попита кои тъкмо връзки уреждат ръководещите, променяйки закона през няколко месеца. По неговите думи резултатите не закъсняват, тъй като няма по какъв начин да се чака от бизнеса всяка година да се преориентира. Плажът е ключът към летния туризъм. Когато плажовете са мръсни, шумни и пренаселени, а цените са непостижими, няма по какъв начин да чакаме, че 5-звездни хотели ще бъдат запълнени, сподели още Данчев. Според него тази тематика ще бъде и под засилено наблюдаване от страна на европейските органи, тъй като плажната линия се явява и външна граница на Европейски Съюз.
В последна сметка депутатите одобриха на първо четене измененията в Закона за концесиите. Промените са импортирани от Министерски съвет. Според тях министърът на туризма ще може да внася в Министерския съвет оферти за възлагане на концесии за морските плажове. Пак министърът може да реши да провежда процедурите за установяване на концесионер, да подписва концесионните контракти, да организира процедури за отдаване чартърен на морски плажове, да подписва наемните контракти и да провежда контрола по осъществяване на отговорностите по подписаните концесионни контракти и договорите за наем.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР