Консервативната партия Хърватска демократична общност (ХДС) на министър-председателя Андрей Пленкович

...
Консервативната партия Хърватска демократична общност (ХДС) на министър-председателя Андрей Пленкович
Коментари Харесай

Управляващите печелят изборите в Хърватия

Консервативната партия Хърватска демократична общественост ( " ХДС " ) на министър-председателя Андрей Пленкович и нейните сътрудници печелят 60 места в новия състав на 151-местния Сабор (парламента на страната).

Това демонстрират данните на хърватската изборна комисия след преброяването на 95% от бюлетините, представени от Агенция Франс Прес.

Основните противници на консерваторите - лявоцентристката Социалдемократическа партия (СДП) и нейните сътрудници, с водач президентът на страната Зоран Миланович, получават 42 места.

Избирателната интензивност е била съвсем 62% .

В същото време излиза наяве, че ХДС не съумя да получи парламентарно болшинство от 76 места, заради което партията ще би трябвало да води съдружни договаряния за сформиране на ново държавно управление.

" ХДС завоюва безапелационно парламентарните избори за трети следващ път. На сутринта ще стартираме работа по съставянето на третото ни държавно управление ", съобщи Пленкович пред симпатизанти в четвъртък вечерта.

Предсрочните парламентарни избори в Хърватия се организираха в сряда, макар че в началото бяха планувани да се проведат през есента . Изборите бяха извършени по-рано заради разпускането на Народното събрание през март, провокирано от обвиняванията в корупция против ХДС от страна на опозиционната СДП.
 Управляващите водят на парламентарните избори в Хърватия
Управляващите водят на парламентарните избори в Хърватия

Опозицията остава на второ място

Право на глас имаха 3,7 млн. хърватски жители, а в страната бяха открити 6500 изборни секции. Други 110 изборни секции бяха открити в чужбина в 41 страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР