Консенсус за насоки и препоръки за намаляване на вредата от

...
Консенсус за насоки и препоръки за намаляване на вредата от
Коментари Харесай

България е в челните места в Европа по затлъстяване, прекомерна употреба на алкохол и тютюнопушене

Консенсус за насоки и рекомендации за понижаване на вредата от поведенческите рискови фактори е подписан от представители на научни сдружения и медицински организации и представители на Министерство на здравеопазването на 10 май у нас, оповестяват от Министерството на здравеопазването.

Те се сплотиха към мнението, че някои от най-широко публикуваните поведенчески рискови фактори са с преобладаващо значение за утежняване на здравето на българските жители.

Сред тях са: нездравословно хранене, несъразмерна приложимост на алкохол, тютюнопушене, все по-нарастващата приложимост на цифрови устройства, в композиция с ниска физическа интензивност.

В интервала март – април Министерството е инициирало провеждането на поредност от полемики, продан на мнения и научни данни, както и оферти за научно основани насоки и рекомендации за ограничение и понижаване на нездравословното им влияние.

Постигнато е единодушие, че научният метод е основен и би трябвало да бъде интегриран в политиките и в взаимните дейности на органите на опазването на здравето, медицинските експерти и на цялото ни общество в оправянето с високото равнище на заболеваемост от хронични незаразни заболявания и за стабилно възстановяване на публичното здраве.

„ България е в челните места на европейските ранглисти по нездравословно хранене и затлъстяване, несъразмерна приложимост на алкохол и тютюнопушене. За да се реализира стабилно възстановяване на здравето на популацията, е належащо потвърдените и открити практики да се надграждат със модерни ограничения и политики за осезаема смяна на метода на живот. Чрез използване на научния метод за ограничение на разпространяването на нездравословните държания и редукция на риска от тях ще се понижи заболеваемостта и ще се акумулират средства в здравната система за медиците и пациентите “, уточни министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев. Той добави, че възстановяване на здравната информираност и публичното здраве може да се реализира единствено в случай че има консолидиране на дейностите на всички, допринасящи за метода на живот, в това число лекари и специалисти, както и браншове и промишлености отвън здравната система. Според министър Меджидиев съгласуването и подписването на Консенсуса е една от самодейностите в интерес на публичното здраве.

В правенето на Консенсуса и неговото парафиране присъединяване взеха акад. Иван Миланов, ръководител на Българско сдружение по неврология, проф. Георги Момеков, ръководител на Българско научно сдружение по фармация, проф. Борислав Георгиев, ръководител на Фондация „ Академия-Кардиология “, проф. Асен Дудов, ръководител на Българско онкологично научно сдружение, Проф. Коста Костов, ръководител на Фондация „ INSPIRO “, проф. Арман Постаджиян, ръководител на Българска лига по хипертония, Проф. Христо Кожухаров, заместник-председател на Българска психиатрична асоциация, доцент Любомир Киров, ръководител на Национално съдружие на общопрактикуващите лекари в България, доцент Теодора Ханджиева – Дърленска, ръководител на Българска асоциация за проучване на затлъстяването и съпътстващите го болести, Пенка Георгиева, ръководител на Пациентски организации „ Заедно с теб “, както и отрасловите представители на Министерството на здравеопазването в лицето на доктор Динко Странски, заместник-министър, и специалистите от способената дирекция „ Опазване на публичното здраве и здравен надзор “ с шеф Илия Тасев, осведомят още от Министерство на здравеопазването.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР