Конкуренцията на шампионатите на Европа винаги е жестока, а мачовете

...
Конкуренцията на шампионатите на Европа винаги е жестока, а мачовете
Коментари Харесай

Най-големите победи на европейските първенства

Конкуренцията на шампионатите на Европа постоянно е жестока, а мачовете в шампионата нормално са доста оспорвани и непредвидими. Разбира се, това предписание си има своите изключения и историята помни случаи на цялостна доминация на един тим над различен в срещи от конкуренцията.

Пет отбора са записвали победи с пет гола разлика на европейско, като две от тях датират от един от същи ден. Испания е последният тим, който се поздравява с сходен погром, а България е част от класацията, само че в ролята на губещ.

В идващите редове Ви представяме успехите с най-голяма голова разлика в историята на европейските финали.

1984 групова фаза: Франция - Белгия 5:0

Домакинът на Европейското през 1984 година Франция стартира похода си в шампионата с минимална победа над Дания с 1:0. В идващия си мач обаче " петлите " са неудържими и разрушават на " пух и прахуляк " съседите си от Белгия след шоу на своя амулет Мишел Платини.

Платини открива резултата още в четвъртата минута, а през второто полувреме се разписва още два пъти. Звездният стрелец забива хеттрик и в идващия мач на своите и приключва шампионата с девет гола, връх, неподобрен и до ден сегашен.

1984 групова фаза: Дания - Югославия 5:0

В същия ден, в който Франция съкрушава Белгия, Дания написа " петица " на Югославия в Лион. Мачът стартира зле за състава от Балканите, който изостава с два гола още след първите 16 минути.

" Плавите " не съумяват да понижат пасива си, само че и не позволяват ново попадение до 69-ата минута, когато Франк Арнесен поразява задачата за повторно. " Червения динамит " довършва противника с още две попадения в последните осем минути.

2000 1/4-финали: Нидерландия - Югославия 6:1

Тимът на Югославия попада за повторно в класацията и още веднъж в ролята на " боксова круша ". Балканците не намират отговор на превъзходната игра на Нидерландия в 1/4-финалите през 2000 година и макар че огорчават един път вратаря на противника, вадят цели шест пъти кълбото от личната си мрежа.

" Лалетата " са единственият тим с шест маркирани гола в един мач от еврофинали. Три от тях са дело на Патрик Клуйверт, който е в разцвета на силите си в този миг, а други два отбелязва Марк Овермарс.

2004 групова фаза: Швеция - България 5:0

Достигаме и до един много противен спомен за родните национали от участията им на шампионати на " Стария континент ". " Трикольорите " по този начин и не съумяват да се опълчват на Швеция в дуела им от група С в Лисабон през лятото на 2004 година и инкасират срамно проваляне с 0:5.

Хенрик Ларсон, който възобновява кариерата си, с цел да взе участие на шампионата в Португалия, ни санкционира на два пъти в този мач. Целта поразява и друго огромно име на " тре кунур " - Златан Ибрахимович, който се разписва от дузпа.

2020 групова фаза: Испания - Словакия 5:0

Испания е напрегнат преди финалния си мач от груповата фаза на извършеното година по-късно от плануваното последно Европейско, откакто възпитаниците на Луис Енрике записват ремита в първите си две срещи от потока. Иберийците обаче се отпушват против Словакия в Севиля и вършат " черен " живота на вратаря на противника Мартин Дубравка.

Дубравка отклонява топката в личната си врата при първото попадение на " Ла Роха ", а последното също е след автогол, този път на Юрай Куцка. Другите три попадения за спечелилите са дело на Аймерик Лапорт, Пабло Сарабия и Феран Торес.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР