Конгресът ще бъде предимно червен Републиканската партия в САЩ печели

...
Конгресът ще бъде предимно червен Републиканската партия в САЩ печели
Коментари Харесай

Републиканците печелят Парламента, Сенатът в САЩ обаче остава под въпрос

Конгресът ще бъде най-вече червен

Републиканската партия в Съединени американски щати печели с огромна преднина изборите за долна камара на Конгреса, само че вотът за горната камара, наричана още Сенат, са на кантар. Това сочат данните при преброени близо 80% от протоколите, макар че към момента се чака информация за изборния ден от няколко основни щати.

За да получат болшинство в Парламента, който е формиран от 435 народни представители, Републиканците, които в този момент сигурно имат 199, би трябвало да получат общо 218 места. С други думи, от седалките под въпрос, които са общо 59, те имат потребност от единствено 15 броя, с цел да получат надзор върху долната камара. Това значи, че на процедура успеха на Републиканската партия там е съвсем обезпечена.

Не по този начин стоят нещата с вота за Сенат – горната камара на Конгреса в Съединени американски щати. За момента там борбата е доста оспорвана. С общо 100 места и избираеми общо 35 за сегашните локални избори, Републиканците печелят повече седалки, само че останалите места, които не са избираеми, са разпределени в интерес на Демократите. Така действително все още двете партии имат обезпечени по 48 сенатори, само че с цел да има болшинство са нужни общо 51. Много евентуално на този стадий наподобява разпределението да е 50 на 50, което видимо наподобява добре за Републиканците, които до момента бяха малцинство в Сената, само че в действителност не е по този начин.

Това се дължи на обстоятелството, че в горната камара има общо 100 сенатори – четно число, което разрешава и равенства при гласуванията. За да се избегне такава патова обстановка, в Конституцията на Съединени американски щати е въведено предписание, че при систематизиране 50 на 50, болшинство получава партията, към която принадлежи вицепрезидентът. В случая това е Камала Харис, която е от Демократичната партия и по тази причина изборите за Сенат ще са основни за Републиканците.

Към 12 ч. българско време няколко щати още не са разгласили резултати от изборите. „ Междинните избори в Съединени американски щати се развиват съгласно преобладаващите през последните седмици изследвания, разбори и прогнози. За Сената картината ще е или 50:50 или 51:49 с болшинство на една от двете партии. Демократите съумяха да извърнат Пенсилвания, която до момента бе напълно републиканска позиция, а това значи, че Червените ще би трябвало да извърнат най-малко един щат на демократите в своя изгода. Такива са Уисконсин, Аляска, Аризона, Джорджия и Невада ”, написа в собствен коментар анализаторът Борислав Цеков.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР