Конгресът на САЩ прие в 11-часов срок законопроект за финансиране,

...
Конгресът на САЩ прие в 11-часов срок законопроект за финансиране,
Коментари Харесай

Сделка в последния момент предотврати спирането на правителството на САЩ

Конгресът на Съединени американски щати одобри в 11-часов период законопроект за финансиране, който обезпечава работата на федералните организации за още 45 дни и предотвратява скъпото прекъсване на работата на държавното управление, макар че в договорката не е включена помощта за разкъсваната от война Украйна, поискана от президента Джо Байдън, съобщи Агенция Франс Прес.

Три часа преди приключването на крайния период в среднощ Сенатът гласоподава за опазване на работата доникъде на ноември с резолюция, която по-рано беше призната от Камарата на представителите в един ден на оспорвана битка на Капитолийския рид.

" Продължаващата резолюция " беше препоръчана от ръководителя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, защото се очакваше милиони държавни чиновници да бъдат изпратени у дома без възнаграждение, което щеше да наруши функционалностите на държавното управление - от военните интервенции до хранителната помощ и правенето на федералната политика.

" Тази вечер двупартийните болшинства в Камарата на представителите и Сената гласоподаваха за опазване на държавното управление отворено, предотвратявайки ненужна рецесия, която щеше да аргументи ненужна болежка на милиони работливи американци ", сподели Байдън в изказване.

Той обаче порица Маккарти и републиканците от Камарата на представителите за това, че не са спазили равнищата на разноските, контрактувани с Белия дом преди месеци - съществена причина за съвсем цялостното прекъсване на работата - и за това, че са премахнали поддръжката за Украйна.

" Напълно чакам, че ръководителят ще съблюдава уговорката си към народа на Украйна и ще обезпечи приемането на нужната поддръжка за подкрепяне на Украйна в този сериозен миг ", съобщи президентът, който би трябвало да подпише мярката като закон в околните часове.

Кризата с прекратяването на работата беше провокирана значително от дребна група твърдолинейни републиканци, които не се подчиниха на партийното си управление, с цел да провалят разнообразни оферти за краткотрайно финансиране, до момента в който упорстваха за дълбоки съкращения на разноските.

Групата от 21 хардлайнери заплаши да в профил Маккарти от поста ръководител, в случай че краткотрайната мярка, на която те се опълчиха, бъде призната с поддръжката на демократите, и доста наблюдаващи във Вашингтон чакаха, че ръководителят ще би трябвало да се бори за работата си през идващите седмици.

Маккарти се опита да изрази убеденост както в личното си бъдеще, по този начин и в вероятностите за реализиране на дефинитивно съглашение в новите периоди.

" За 45 дни би трябвало да свършим цялата си работа ", сподели той, като в това време като че ли подаде ръка на хардлайнерите с думите: " Приветствам тези 21 души назад. "

Въоръжаването и финансирането на Киев против съветската инвазия беше основен политически проект за администрацията на Байдън и въпреки че краткотрайното решение е краткотрайно, то повдига въпроси по отношение на политическата жизненост на подновяването на многомилиардния поток от помощи.

Маккарти съобщи, че съветската инвазия е " ужасна ", само че настоя, че не може да има " празен чек " за Украйна.

" Имам същинска угриженост какво ще се случи в дълготраен проект, само че не желая да губим пари ", сподели той.

Докато демократите се занимаваха с текста на предлагането на Маккарти, един от техните депутати, Джамал Боуман, задейства противопожарната тревога в постройката, в която се обитават офисите на Конгреса, час преди гласуването в Камарата.

Говорителят на Боумън настоя, че това е било случай, само че републиканците го упрекнаха, че се пробва да забави работата.

Ако Конгресът не беше съумял да резервира държавното управление отворено, затварянето щеше да стартира малко след среднощ (04:00 ч. по Гринуич в неделя) и щеше да забави заплатите на милиони федерални чиновници и военнослужещи.

Спирането на работата би означавало, че множеството национални паркове, да вземем за пример - от емблематичните Йосемити и Йелоустоун на запад до блатото Евърглейдс във Флорида - ще бъдат затворени за гости от неделя.

С краткотрайната мярка законодателите печелят време за договаряне на целогодишни сметки за разноските до края на финансовата 2024 г. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР