Конфронтацията между Китай и САЩ постепенно набира скорост и се

...
Конфронтацията между Китай и САЩ постепенно набира скорост и се
Коментари Харесай

САЩ и Русия може да се обединят срещу Китай

Конфронтацията сред Китай и Съединени американски щати последователно набира скорост и се демонстрира в разногласия по отношение на търговията, интелектуалната благосъстоятелност и Южнокитайско море. Когато държанието на Китай се трансформира във въпрос на живот и гибел за американците, както се случи по време на пандемията от ковид, поддръжката за концепцията за обща коалиция против Пекин става все по известна. Това разяснява политическият анализатор Ерик Милър в материал, оповестен в американското издание The Hill, представен от организация " Фокус ".

Новата Студена война няма да е като предходната. За разлика от Китай, Съветският съюз в никакъв случай не е бил „ на практика еднакъв “ стопански съперник на Съединени американски щати. Китай през днешния ден разполага с мощни софтуерни благоприятни условия и добре финансирани въоръжени сили, което го прави сложен съперник. Решителността, творчеството и желанието на Съединени американски щати да работи с други страни ще бъдат подложени на съществено тестване. Съединени американски щати имат над 40 съдружници. Зад Китай стои Северна Корея. Съюзите на Съединени американски щати обаче бяха мощно наранени. Например Европа също се притеснява от бързия напредък на Китай, само че към този момент не се доверява изцяло на Съединени американски щати. В новата Студена война Вашингтон ще би трябвало да възвърне тези връзки. Освен това Съединени американски щати може би ще би трябвало да работи по-смело.

От няколко десетилетия се поддържат ясни връзки сред трите страни Съединени американски щати, Русия и Китай. Според класическите теории за интернационалните връзки, рано или късно две от тях ще стартират да се доближават една до друга, в пробвайки да реализират преимущество или пък от боязън от силата на третата страна. След основаването на Китайската национална република през 1949 година Китай открива връзки със Съюз на съветските социалистически републики, само че 10 години по-късно сред тях поражда бездна. През 1972 година президентът Ричард Никсън взема решение да откри връзки с Китай. И това доближаване принуди Съветския съюз да преразгледа своите стратегически цели. Когато Владимир Путин стана президент на Русия през 2000 година, той искаше да възвърне позицията на страната си на интернационалната сцена. Като част от неговите желания Русия систематично се обръщаше към Китай за противопоставяне на американското въздействие в Азия и Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР