Koнcтитyциoнните съдии решиха днес, че по време на мандата си

...
Koнcтитyциoнните съдии решиха днес, че по време на мандата си
Коментари Харесай

И все пак могат да разследват президента

Koнcтитyциoнните съдии взеха решение през днешния ден, че по време на мандата си пpeзидeнтът и вицeпpeзидeнтът нe мoгaт дa ca oбeкт нa пpoвepки и paзcлeдвaния, нито да им ce пoвдигaт oбвинeния.

Делото беше формирано по искане на основния прокурор Иван Гешев за пояснение на текст от главния закон, обвързван с имунитета на президента и вицепрезидента.

Съдиите са написали в решението си, че при разкриване на данни за незаконна активност на президента или вицепрезидента възбраната да бъде възбудено наказателно гонене не препятства започването на наказателно произвеждане.

Държавният глава може да бъде разследван за закононарушения отвън кръга на служебните му отговорности, само че не може да бъде привличан като обвинен. Това обясни, представен от " Монитор " докторът по конституционно право Борислав Цеков.

„ Конституционният съд дава отговор главно на две групи въпроси. Конституционен съд възприема позицията, че „ държавна измяна “ е освен измяната по Наказателния кодекс, а всички закононарушения планувани в Глава I от Особената част на Наказателен кодекс – Престъпления против републиката. Това са с изключение на измяната, измама, шпионска активност и така нататък Втората група въпроси са свързани с опциите за следствие на президента ", посочи Цеков.

" По съответните питания на основния прокурор, Конституционният съд систематизирано казано, заема следната позиция: Президентът може да бъде разследван за закононарушения отвън кръга на служебните му отговорности, когато са се разкрили данни за осъществено закононарушение, само че не може да бъде привличан като обвинен ", показва специалистът.

Заедно с това при следствието могат да се правят всички процесуални и извънпроцесуални дейности, които не засягат директно персоналните права и свободи на президента и вицепрезидента, т.е. не може да бъде подслушван, да бъде задържан, разпитван, обискиран и така нататък Това е най-общото, което дава отговор Конституционен съд на съответните въпроси, изясни доктор Борислав Цеков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР