Компютърни експерти обявиха източването на данните на НАП за кибертероризъм.

...
Компютърни експерти обявиха източването на данните на НАП за кибертероризъм.
Коментари Харесай

Експерти обясниха ще успее ли Кристиян да замете следите си в кибертерора

Компютърни специалисти оповестиха източването на данните на Национална агенция за приходите за кибертероризъм. Дупка в закона, обаче, не разрешава на управляващите да получават подпомагане от обвинените в такива закононарушения.

Независимите специалисти вършат ясна разлика сред кибертероризъм и киберрекет. При второто закононарушение хакерите принуждават ударените компании или държавни институции да им заплащат за по-добра отбрана на пропуските в системите. В следствието на такива закононарушения, обаче, службите срещат компликации при събирането на доказателства.

Извънредно! Антимафиоти влязоха във компанията на Кристиян Бойков

Киберекспертът Мартин Малинов счита, че е допустимо проверяващите по два метода да са стигнали до криптираната информация в служебния компютър на Кристиян.

„ Първият е посредством накърнимост в самото криптиране. Другата опция е чиновниците на ГДБОП да имат достъп до камерите в офиса, когато въпросното лице си вкарва паролата да компютъра, могат да видят каква е паролата”, разяснява Мартин Малинов.

При сходни следствия обаче има дупка в закона - компаниите не са задължени да декриптират информацията в интерес на службите. „ Тук има празнина в законодателството. Няма ред, по който да бъде задължена компанията да спомага, само че е допустимо специалист да работи по превъзмогването на това криптиране.

Такъв проблем би трябвало да се реши от съда при отвращение някой да съдейства”, сподели юристът Александър Кашъмов от програмата „ Достъп до информация”.

Цацаров с изключително изказване поради хакера Кристиян, хвърли бомба, че...

„ Ако не се употребява някоя от уязвимостите, би могло да отнеме 5 години или 5000 години”, разяснява Мартин Малинов.

Случаят с теча на данни „ белите” хакери дефинират като кибертероризъм. „ Изнудването е ясно по какъв начин се получава и за какво, само че в тази ситуация това, което се случи, е гнет, в случай че тази цел е последващия резултат е да има боязън и е ориентирана политически към властта и е осъществена през интернет - тук имаме кибертерор”, показва Мирослав Стефанов, зам.- ръководител на Българска асоциация на етичните хакери.

Младен Маринов разкри финтовете на хакера Кристиян при следствието на удара по Национална агенция за приходите

Бизнесът с данни може да се употребява, с цел да бъдат уязвени политически съперници и бизнес-конкуренти, настояват още специалистите.

Изтеклите персонални данни от Национална агенция за приходите към този момент се популяризират в интернационалните хакерски уеб сайтове.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР