Композицията Космонавтика бе под формата на три лъча-звезди и човек

...
Композицията Космонавтика бе под формата на три лъча-звезди и човек
Коментари Харесай

Събориха скулптурата на космонавтиката „Паметник на Терешкова“ в ...

Композицията " Космонавтика " бе под формата на три лъча-звезди и човек в скафандър. В града скулптурата е наречена монумент на руския космонавт Валентина Терешкова.

 

Паметникът на скулптора Роман Романович и архитекта Анатолий Шокур е подложен през 1983 година в парк на улицата, която по това време носи името на Терешкова. През 90-те години тя е преименувана на улица Иван Виговски, правоприемник на Богдан Хмелницки като хетман на Запорожката войска. Но паметникът „ живя “ още три десетилетия - дълго време градските управляващи смятаха, че „ не носи идеологически товар “.

 

Дискусиите за разрушаването се състояха след приемането на пакет от закони за декомунизация през 2015 година по време на президентството на Петро Порошенко. Валентина Терешкова, с която се свързваше паметникът, в статута на народен представител от Държавната дума на Руската федерация, гласоподава за анексирането на Крим и предложи корекция в Конституцията на Руската федерация, съгласно която Владимир Путин имаше опция да остане на власт до 2030 година

 

След експлоадирането на пълномащабна война през февруари 2022 година управляващите в Лвов взеха решение да разрушат скулптурата. До ноември 2023 година всички подготовки за ремонт бяха приключени. Сега може да се види  „ Космонавтиката “ на територията на локалния мемориален музей на тоталитарните режими „ Територия на терора. Деколонизация “.

 

Превод ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР