Компетентна ли е държавната филма “Автомагистрали” да строи АМ “Хемус

...
Компетентна ли е държавната филма “Автомагистрали” да строи АМ “Хемус
Коментари Харесай

БСП попита кой получава пари за строежа на Хемус, разкриха имена на фирми

Компетентна ли е държавната кино лентата “Автомагистрали” да строи Автомагистрала “Хемус и минават ли парични потоци към частни компании, които ги усвояват като подизпълнители?
Това попитаха на конференция депутатите от Българска социалистическа партия Георги Свиленски и Кирил Добрев.
Миналия месец от Българска социалистическа партия внесоха искане да им бъде възложен договорът сред Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) и държавното сдружение “Автомагистрали” за строителството на “Хемус”.
В края на предходната година на “Автомагистрали” бе предоставено проектирането и построяването на правата Боаза - Велико Търново за 1,3 милиарда лева с Данък добавена стойност. Според алените обаче компанията няма потенциал да извърши поръчката.
“Поставихме два въпроса на министъра на районното развиване Петя Аврамова в парламентарен надзор - каква е готовността на държавната компания да осъществя този огромен за България план и вторият въпрос - какви са подписаните рамкови съглашения, какъв брой са и с кои компании.
След запитванията от страна на партията министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова е показала лист от компании, които имат рамкови съглашения, само че самите те не са предоставени.
Съмненията на Българска социалистическа партия са, че парите минават през държавното сдружение, с цел да може да се усвоят от други компании, които се наемат като подизпълнители посредством рамкови контракти. По този метод се заобикаля оповестяването на публични поръчки .
Сподели с твоите другари
Свиленски уточни, че Автомагистрали “ отказвали да дават на народните представители рамковите контракти с частните компании, въпреки че нямали право да крият информацията. Той прикани и медиите да изискат тези контракти.
Зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев съобщи от своя страна: „ Да ме извинят всички компании, които ще загатна. Както стана ясно, ние нямаме искания към компаниите. Да не бързат да стачкуват, тъй като не са отговорни те. Виновна е системата и страната , която по този метод, по който ще ви прочета в този момент, заобикаля публичните поръчки. Списъкът е с 50 и няколко компании. Много от тях са дребни компании. “
След това той стартира да изрежда: „ Но тука има герои, които си познаваме от не толкоз близкото, и от по-далечното минало. „ ПСТ Груп “ - рамков контракт за осъществяване на обособени типове действия. „ ПСТ груп “ - доставка на строителни материали. „ ПСТ груп “ - наем на техника. Ми че това е всичко – хоп, един сектор! Ако не ви излиза наяве, да ви кажа.
Продължавам. „ Грома холд “ - рамков контракт за осъществяване на обособени действия. „ Грома холд “ - доставка на строителни материали. „ Грома холд “ - наем на техника. Прас! Още един сектор.
Значи имаме техника, имаме материали, имаме контракт за осъществяване. Ми че това е всичко. Какво в действителност ще прави „ Автомагистрали “? Просто ще следи един развой, който ще се прави. “
Добрев напомни: „ „ Грома холд “, да ви кажа, е „ Агромах “. Споменах, че те бяха някакъв обект за следствие. Прокуратура, милиони марки, източване на Данък добавена стойност. Не знам. Сигурно всичко е свършило. За премия, няма по какъв начин да им върнат тези пари – по-добре да им дадат един сектор. “
Фирмата „ Галчев инженеринг “, която „ прави НДК “, имала същите три рамкови контракта. Такъв бил казусът и с „ Пътища и мостове “, които правели ларгото в София.
„ Наистина е доста тъжно. И употребявам името на една компания, която е в този контракт. Може би тя е доста правилна. Тя е дребна компания и се назовава „ Омерта “. Омертата – това е клетва, която дават мафиотите, да запазят името на създателя на закононарушението. Ето това е действителността и действителността в строителството на българските пътища “, заключи Кирил Добрев.
След въпрос дали одобряват съществено ултиматума на Красимир Каракачанов към ГЕРБ, Кирил Добрев отговори, че е късно за такива ултиматуми. Каракачанов бил от две години в ръководството, през което доста от неговите оферти минали с гласовете на Движение за права и свободи.
Според Добрев, водачът на Вътрешна македонска революционна организация просрочен с размахването на „ обичаната му циганска карта “, защото към този момент никакви социологически изследвания не го ловяли.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР