Компанията за осъществяване на проекта за Йонийско-Адриатически газопровод (IAP), който

...
Компанията за осъществяване на проекта за Йонийско-Адриатически газопровод (IAP), който
Коментари Харесай

Компанията за осъществяване на Йонийско-Адриатическия газопровод ще бъде създадена в края на месец май


Компанията за реализиране на плана за Йонийско-Адриатически газопровод (IAP), който планува превозване на азербайджански газ за Югоизточна Европа ще бъде основана през месец май. Това е декларирал за азербайджанското издание Trend краткотрайният изпълняващият длъжността дипломат на Хърватия в Азербайджан Бранко Зебич.

„ Хърватия и сътрудниците й Албания, Черно гора и Босна и Херцеговина посредством IAP ще обезпечат газоснабдяването си от границата на Европейски Съюз до Югоизточна Европа. С общата дължина от 511 километра от Фиери в Албания до Сплит в Хърватия и с годишна пропускателна мощ (капацитет) от пет милиарда куб метра газопроводът ще се трансформира в в допълнение трасе за диверсификация за Европейски Съюз. Освен това IAP ще обезпечава газ за страните от Европейската общественост, които са заинтригувани от това да станат членки на Европейски Съюз. Това ще даде опция за Черна гора, Босна и Херцеговина да подобрят газовият си бранш “, е споделил Зебич.
Дипломатът е отбелязал, че Хърватия и сътрудниците й са на заключителен стадий от основаването на компанията за реализиране на плана IAP.

“Очаква се, че взаимната компания (със притежатели в лицето на четирите национални оператора PLINACRO, BH Gas, Albgas и Montenegro Bonus ) ще бъде основана в края на месец май тази година “, е отбелязал Зебич.

Според него хърватската делегация е била изцяло задоволена от неотдавнашното съвещание на Консултативния съвет за „ Южен газов кулоар “, което се състоя през месец февруари в Баку.

„ Консултативният съвет удостовери още един път, че този значим план се придвижва добле и е от изгода освен за Азербайджан, само че и за Южна Европа, а и за Европа като цяло. Отминалата година бе година на забележителен прогрес по реализирането на плана „ Южен газов кулоар “, както означиха доста от представителите на срещата в Баку. „ Южен газов кулоар “ има стратегическо значение за Хърватия, която е заинтригувана от диверсификация на източниците си за газоснабдяване “, е заключил дипломатът.

Проектът „ Южен газов кулоар “ планува основаване на газопроводна инфраструктура за превозване на добиваният от находището „ Шах Дениз 2 “ азербайджански газ за Европа през Турция.

Основни съставни елементи на плана са „ Шах Дениз 2 “, разширението на Южно-Кавказкия газопровод Баку - Грузия – границата с Турция, строителството на Трансанадолския газопровод (TANAP) от източната до западната граница на Турция и Трансадриатическия газопровод (ТАР), свързващ Гърция, Албания и Адриатическо море с южната част на Италия.

Доставките на азербайджански газ за Европа се чакат при започване на 2020 година и ще са в размер от 10 милиарда куб м. От тях 6 милиарда куб м са планувани за доставка на азербайджански газ за западните райони на Турция. Доставките за Турция започнаха през лятото на 2018 година

Газопроводът IAP от албанският град Фиери се възнамерява да бъде обвързван с Трансадриатическия газопровод (TAP), по който се плануват доставки на азербайджански газ за Европа. Чрез IAP ще се обезпечат доставки на азербайджански газ за редица страни в Югоизточна Европа. Газопроводът минава през Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и приключва в Хърватия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР