Компанията Tesla, която се ръководи от милиардера Илон Мъск, преминава

...
Компанията Tesla, която се ръководи от милиардера Илон Мъск, преминава
Коментари Харесай

Идва ли краят на електромобилите Tesla: Акциите на компанията паднаха с 50%

Компанията Tesla, която се управлява от милиардера Илон Мъск, минава през сложен интервал. Първоначално производителят на електрически коли разгласява не прекомерно позитивен доклад за положението на компанията си, а в този момент губи и позициите си на пазара. Съобщава се, че акциите на Tesla към този момент са изгубили 50% от най-високото си равнище за всички времена.

И този спад продължава. Към петък, 14 октомври, акциите на Tesla завършиха комерсиалния ден със спад от 7.6% до $204.99 за брой. Все още обаче пазарната капитализация на производителя на електрически коли е огромна - повече от 642 милиарда щатски $.

Но не се знае това високо равнище докога ще продължи. Трябва да отчетем, че напълно неотдавна акциите на компанията на Мъск се сринаха поради доклада за третото тримесечие на настоящата година. Освен това колапсът беше записан на фона на скандалните изказвания на предприемача за по този начин наречения " кротичък проект " за Украйна.

В резултат на това акциите на Tesla при затварянето на комерсиалната сесия в петък костваха с 50% по-малко спрямо рекордната цена от $409,97 за брой, която беше записана през ноември предходната година. Идва ли краят на електрическите автомобили Tesla или това е единствено краткотрайно събитие - следва да разберем.

Подобно доста обезценяване на активите на компанията на Илон Мъск се случва на фона на огромен срив на финансовите пазари. Това удари изключително мощно, в това число компании от софтуерния бранш. Факт е, че признаците за евентуално закъснение на стопанската система тревожат вложителите, които към този момент се приготвят за следствията.

Като цяло описът с проблеми на американския производител на електрически коли е много дълъг. По-специално, компликациите с логистиката, които удариха размера на доставките на коли през третото тримесечие на 2022 година Освен това се акцентират и следните провокации:
Анализаторите считат, че повишаването на колите на компанията може да повлияе на търсенето;
Фабриката на Tesla в Китай не може да работи пълноценно заради ковид, защото управляващите в Пекин имат политика на нулева приемливост към вируса и ползва строги ограничения;
Недостиг на доставки и повишаване на цените на суровините, което се трансформира в предизвикателство като цяло за всички производители на коли.
В допълнение, обществените изказвания на Илон Мъск по отношение на придобиването на компанията Twitter също повлияха на позицията на производителя на електрически коли на фондовия пазар. Една от аргументите е страхът, че един милиардер ще бъде мъчно да оглави няколко съществени компании по едно и също време.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР