Компанията "Телетол" обяви, че е внесла сигнал в прокуратурата и

...
Компанията "Телетол" обяви, че е внесла сигнал в прокуратурата и
Коментари Харесай

Кандидат за посредник в тол системата съди АПИ и сезира Брюксел

Компанията "Телетол " разгласи, че е внесла сигнал в прокуратурата и е сезирала Европейската комисия поради отхвърлен достъп до пазара на електронни винетки. В позиция на компанията се споделя, че на държавното обвиняване е предаден и подробен отчет, съдържащ информация, обстоятелства, документи в поддръжка на изказванията за осъществяване на дейности от гореспоменатите лица.

Сигналът до прокуратурата е за корист с власт, манипулиране и прикриване на обществена информация и документи, ощетяване на потребителите на е-винетки и съществени нарушавания на контракта за създаване на тол-системата.

Компанията упорства да стартира следствие против ръководителя на УС на АПИ Георги Терзийски и шефа на Националното тол ръководство - Олег Асенов. Позицията на пътната организация е, че "Телетол " не е получил достъп до системата за разпространяване на е-винетки, защото не е потвърдила оперативна съгласуемост.

В същото време Народното събрание утвърди на първо четене промените в Закона за пътищата, с които се отсрочва въвеждането на тол системата до 1 март 2020 година. Измененията, направени от ГЕРБ, бяха подкрепени от 106 народни представители, "против " гласоподаваха 43, а 20 "се въздържаха ".

Първоначалният проект бе тол системата да проработи на 16 август. После бе заложен период ноември-декември. Но към днешна дата не е свършено задоволително за нейното въвеждане. Системата е готова единствено за тестовия интервал, който към този момент стартира.

Не е избран обсегът на системата, т.е. за какъв брой километра от пътната мрежа ще се заплащат такси. Все още не е закрепен и размерът им. Засега държавното управление и бизнесът са се спрели на вид, при който оптималната ставка за товарните коли ще е 0.36 лева на километър, а минималната - 0.25 лева на километър. Таксите за рейсовете транспорти пък е допустимо да отпаднат.

Първите хрумвания на районното министерство бяха тя да обхване 10 000 км пътна мрежа, в това число третокласни пътища. Сега се преглежда вид за орязването й горе долу на половина - към 6000 километра, като единствено при част от второкласните пътища ще има таксуване.

Освен отсрочване на старта на системата, с измененията в Закона за пътищата се дефинира и кой ще доставя товарните коли с нужните бордови устройства, посредством които ще се подава информация за изминато разстояние. Текстовете, импортирани от ГЕРБ, плануват тази активност да се прави от частни компании, а не от АПИ, каквито проекти имаше.

Засега не е ясно дали тази нова комисионна ще е част от 7-те %, които ще получават доставчиците на електронни винетки и тол такси, или общо 9% от приходите ще се насочат към даването на чисто административни услуги. Това са към 50 млн. лв., в случай че следваме последните планирани данни на зам.-министъра Николай Нанков, съгласно които годишният доход от тол такси ще е към 700 млн. лв..

Както "Банкеръ " към този момент писа, във вторник Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) подписа контракт с “Конкорд Смарт Инфраструктура” АД за снабдител на услуги за електронно събиране на пътни такси – винетки и тол. В период от 10 дни компанията би трябвало да потвърди оперативна съгласуемост със системата, поддържана от АПИ. От пътната организация подчертават, че едвам по-късно договорът влиза в действие и може да стартира активност по даване на услуги.

Ако това се случи, ще бъде комплициран завършек на монопола при събирането на такси, защото досега годен договор за тази услуга има само компанията "Интелигентни Трафик Системи ".

От АПИ прецизират, че на 4 юни 2019 година заявление за регистрация е подадено и от четвърти претендент за народен снабдител на услуги – “Иком” ООД, който към момента е в първия стадий от процедурата – да се откри дали дава отговор на изискванията и едвам тогава да се впише в регистъра.

Очаквайте подробности
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР