Компанията OceanEnergy от Ирландия вече успешно тества огромните си вълнови

...
Компанията OceanEnergy от Ирландия вече успешно тества огромните си вълнови
Коментари Харесай

Гигантски генератор преобразува енергията на вълните в електричество

Компанията OceanEnergy от Ирландия към този момент сполучливо тества големите си вълнови електроцентрали край крайбрежията на Хавай. Компанията в този момент построява нова централа на равнище OE 35 мегавата, която ще бъде най-голямата и най-мощната от този тип в света, откакто бъде пусната в деяние в океана край крайбрежията на Оркни, Шотландия.

За страдание към момента не са оповестени нито размерите на бъдещата апаратура OE 35, нито нейната върхова мощ, нито други механически характерности. Можем единствено да цитираме, че Wave Buoy, употребен за тестване на технологията в Хавай, е с размери 38,1 x 18 x 9,4 метра, тежи 826 тона и има междинна изходна мощ от 500 kW с върхова мощ от 1,25 MW. Естествено, такава голяма апаратура е издигната в корабостроителница, благосъстоятелност на компанията Vigor от Орегон. След това инсталацията е пусната на вода.

Технологията, употребена в инсталациите на OceanEnergy, е много елементарна. Установките прикрепени към океанското дъно, плуват върху три херметически укперени понтона. Когато равнището на водата в тези понтони се увеличи заради преминаващата вълна, се основава налягане, което изтласква въздуха на открито и завърта турбината на електрическия генератор. Когато вълната спадне, въздухът стартира да се движи в противоположна посока, вътре в понтона и още веднъж завърта турбината.

Агрегатите употребяват по този начин наречената турбина на Уелс, изобретена още през 70-те години на предишния век. Специалната симетрична форма на лопатките на тези турбини им разрешава да се въртят единствено в една посока, без значение от посоката на преминаващия през тях въздушен поток. Въпреки това, такива двупосочни турбини са по-малко ефикасни от стандартните турбини, работещи единствено в една посока. И е евентуално идващото потомство елементи на OceanEnergy да би трябвало да употребява по-ефективна еднопосочна турбина и въздушна възвратна клапа, с цел да бъде пренасочен въздушният поток в вярната посока.

Трябва да се означи, че 14 разнообразни компании от Обединеното кралство, Ирландия, Франция, Германия и Испания се интересуват от работата на OceanEnergy, които отпуснаха финансиране в размер на 19,6 милиона евро.

Според по-нататъшните проекти, след довеждане докрай на построяването на блока OE35, той ще бъде тестван в продължение на две години, след което може да бъде включен в общата енергийна система. И по-късно OceanEnergy, употребявайки насъбрания опит, ще стартира проектирането и построяването на още по-голяма централа OE50, чийто потенциал към този момент ще бъде 2,5 MW.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР