Компанията „Нафтогаз“ смята за целесъобразно продажбата до 49 % от

...
Компанията „Нафтогаз“ смята за целесъобразно продажбата до 49 % от
Коментари Харесай

„Нафтогаз“ иска да продаде 49 % от акциите на газотранспортната система на Украйна на международен партньор


Компанията „ Нафтогаз “ счита за оправдано продажбата до 49 % от уставния капитал на украинския оператор на газотранспортната система на интернационален сътрудник, с цел да се резервира преноса на природен газ през Украйна за Европейския съюз.

Върховната рада на Украйна през 2014 година одобри закон, разрешаващ на държавното управление да сътвори оператор на газотранспортната система, в който до 49 % могат да получат вложители от Съединени американски щати и Европейски Съюз. Документът също по този начин планува, че компанията оператор ще получи право на ръководство или концесия и аренда на магистралните газопроводи и подземните складове (за естествен газ). Правителството на Украйна одобри решение за основаване на компанията „ Магистрални газопроводи на Украйна “, която допуска обособяване от „ Нафтогаз “ на газотранспортната система.

„ Запазването на преноса на газ и приходите от тази активност е стратегически належащо за Украйна и може да бъде реализирано посредством привличане в ръководството на украинската газотранспортна система на влиятелен интернационален сътрудници от Европейски Съюз, Съединени американски щати или други страни сътрудници на Украйна “, се споделя в писмо на изпълняващият длъжността ръководител на „ Нафтогаз “ Сергей Коновец до премиера Владимир Гройсман, копие, на което е оповестено от организация Украински вести.

В документа се отбелязва, че интернационалните специалисти са оценили пакетът от акции на украинската газотранспортна система на 14 милиарда $. „ Украинското законодателство дава опция интернационален сътрудник да придобие до 49 % от уставния капитал на оператора на газотранспортната система на Украйна. Ако интернационален сътрудник заплати надлежно 7 милиарда $ за 49 % от акциите за оператора на газотранспортната система, то такава инвестиция може да се преглежда като избрана гаранция за опазване на приходите от преноса на актуалното равнище “, се споделя в писмото.

„ Нафтогаз “ желае от премиера да внесе за разискване в Съвета за национална сигурност и защита този въпрос и да се вземе нужното решение.

Освен това компанията желае от държавното управление да създаде и утвърди проект за деяние при положение на цялостна липса на пренос на природен газ през територията на Украйна за Европейски Съюз след 2019 година, включвайки в него всички нужни военно-политически, материално-технически, стопански, финансови, законодателни ограничения за отбрана на ползите на Украйна.

Правителството на Украйна през декември 2017 година стартира публична процедура за избор на интернационален сътрудник за ръководство на газотранспортната система. Като главен аршин за избор на сътрудник е определянето на оптималното натоварване на газотранспортната система., а търсенето на подобен сътрудник е предмет на активността на особено основана работна група. Към средата на месец март заместник-министъра на енергетиката на Украйна Наталия Бойко заяви, че Киев води съвещания с евентуални сътрудници от пет европейски страни.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР