Компанията е най-големият производител на стомана в България и водещ

...
Компанията е най-големият производител на стомана в България и водещ
Коментари Харесай

STOMANA INDUSTRY създава условия за по-устойчиво бъдеще

Компанията е най-големият производител на стомана в България и водещ на Балканите, показан на над 50 пазара. Компанията създава необятна гама от стоманени артикули от рециклиран скрап като дебелa ламарина, специфични стомани, стоманени топки и армировъчна стомана, покриващи потребностите на строителството и инфраструктурата, корабостроенето, машиностроенето и минната индустрия. Тя е измежду дребното металургични фабрики, произвеждащи ламарина от 100% рециклиран скрап, осигурявайки нисковъглеродни решения и насърчавайки кръговата стопанска система. Със своите над 1100 чиновници компанията има забележителен принос за локалната общественост, инвестирайки непрестанно в нея и в развиването на своя екип. Георгиос Кованис, Plant Senior Director, споделя за смисъла на стоманата за кръговата стопанска система и новите технологии в региона. Как се промени секторът в България и световно, откогато компанията съществува?
Модерното произвеждане на стомана в България бележи началото си с откриването на цех през 1953 година Седемдесет години по-късно компанията е основополагаща за стопанската система на страната. Сблъскахме се с голям брой провокации, които ни направиха по-силни и откроиха опциите пред нас. Днес сме на прага на огромна софтуерна еволюция, а промишленото произвеждане би трябвало да води по пътя към кръгова стопанска система. Следваме пътя на нововъведенията, като подобряваме продуктите ни, влагаме в устойчиви технологии и развиваме нашите хора. Със своите отдаденост и умения екипът ни е движещата мощ зад растежа ни. Днес нашите артикули са направени от 99% рециклиран скрап, осигурявайки добавена стойност за сътрудниците ни и общността.

През годините промишлеността бе изправена пред разнообразни провокации като нараснала конкуренция, геополитически фактори и рецесии. Секторът се е потвърдил като устойчив посредством незабавна реакция и адаптиране към новата среда, инвестирайки в технологии и развиване на своите чиновници.
Кои фактори ще въздействат най-силно върху бизнес модела ви през идващите десетилетия?
- В приспособяваме нашия бизнес модел към условията на новата епоха. Кръговата стопанска система, софтуерният прогрес и веригата на доставки на първични материали са измежду главните фактори, влияещи на бизнеса.
Реклама
Нашата цел е да работим отговорно, транспарантно и с почитание към околната среда. Тъй като стоманата е най-рециклираният материал в света, ние сме в сърцето на кръговата стопанска система. Стоманата може да посрещне провокациите на нисковъглеродното бъдеще с помощта на безкрайната си опция за преработване, намалявайки въглеродния отпечатък на продуктите и запазвайки естествените запаси. Многократното ѝ потребление е типичен образец за кръгова стопанска система по веригите на произвеждане, ползване и ръководство на боклуци. Например през днешния ден виждаме по какъв начин шлаката от производството се внедрява в пътното строителство.

Въвеждането на нововъведения и цифровата промяна са належащо изискване за резистентен напредък. Предприехме обилни стъпки към внедряване на умни технологии, с цел да създадем нашите индустриални процеси устойчиви, и ще продължим да се развиваме в тази посока. Вече използваме системи с изкуствен интелект (AI), с цел да подобрим индустриалното произвеждане и да го създадем по-ефективно и по-безопасно за нашите чиновници.

Търсенето на стоманени артикули и решения в света пораства, само че в това време няма задоволително скрап за преработване. Недостигът на скрап, като суровина за производството, е световно предизвикателство, пред което са изправени всички предприятия, които го употребяват. За да отговорим, ние работим за обезпечаване на запаси, планиране на нов скрап и по-ефективното му потребление. Производството на стомана от руда към момента е належащо за обезпечаване на активността в целия бранш. Индустриалните процеси, които използват желязна руда, би трябвало да употребяват зелен водород или други новаторски способи, с цел да понижат своя въглероден отпечатък.
Стоманата е основополагаща за трансформацията, нужна за реализиране на нашите дълготрайни цели за декарбонизация. Тя е универсалният материал, отговарящ на провокациите на една изцяло кръгова и нисковъглеродна стопанска система. Какъв е оптимистичният сюжет за идващите 30 години в бранша ви поради все по-големите условия за декарбонизация?
- е най-големият рециклатор на Балканите. Нашето произвеждане е от вторични първични материали, претопявани в електродъгови пещи, което значи, че не използваме естествени запаси. Декарбонизацията и цифровизацията ще изискват повече метали. Във всички ВЕИ има огромни количества метали. Голяма част от тези метали е стомана. Затова тя е фундаментална за енергийния преход.
Реклама
амбициозният сюжет е ускорено реализиране на задачите за декарбонизация с ВЕИ от към 18 гигавата до 2050 година, което ще понижи с почти 70% равнищата на CO2 излъчвания по отношение на 1990 година Алтернативен и по-реалистичен е преходът с създаване на нови мощности, които употребяват възобновими източници - технология, в която към този момент влагаме.
Как появяването на изкуствения разсъдък за всеобща приложимост смятате, че ще повлияе на вашия бизнес?
- Заводът съществува от 70 години, тъй като поредно приспособяваме и внедряваме нови технологии. За нас Индустрия 4.0 е бъдещето. През идващите 30 години технологии като AI ще бъдат стандарт. В момента използваме AI системи в завода, с цел да подобрим качеството на нашия артикул и да ускорим индустриалния развой (например идентифициране на скрап), за отдалечен инженеринг и съвещания, както и за отбрана на нашите чиновници. Това прави работата ни по-умна и устойчива за бъдещите генерации. Използването на такива технологии ще ни помогне да повишим квалификацията на екипа и да изградим нови умения.

Живеем в свят, в който хората би трябвало да взаимодействат с машини, а това е предизвикателство. За да осигурим лек преход, взе участие в R&D планове с университети в Европа и по света като, и. Чрез такива планове ние дефинираме бъдещето на новите технологии в промишлеността, тъй като стоманата е материалът, който прави огромна част от актуалния живот вероятен.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР