Компанията Боинг (Boeing Co) е получила договор за построяване на

...
Компанията Боинг (Boeing Co) е получила договор за построяване на
Коментари Харесай

"Боинг" получи $3.9 млрд. за два нови самолета на президента на САЩ

Компанията " Боинг " (Boeing Co) е получила контракт за изграждане на два нови публични самолета за президента на Съединени американски щати, известни като Air Force One. Срещу 3.9 милиарда $ тези летящи версии на Белия дом би трябвало да бъдат предадени до декември 2024 година и ще се отличават и с това, че са боядисани в алено, бяло и синьо - цветовете на националния байрак на страната.

Новината бе обявена от Пентагона във вторник с обяснението, че това е продължение на към този момент извоювана поръчка. С нея на основаната в Сиатъл компания се разпорежда да създаде дизайна, модификациите и завършването на два подготвени за употреба модела 747-8.

Договорът за неповторимия аероплан бе остро подложен на критика като прекомерно безценен от президента Доналд Тръмп. В профила си в " Туитър " той написа, че е срещу цената от 4 милиарда $, че разноските били излезли отвън надзор и че договорката би трябвало да се анулира.

Но през февруари сред Белия дом и " Боинг " бе реализирано неофициално съглашение. Тогава от администрацията оповестиха, че са икономисали на данъкоплатците 1.4 милиарда $, само че няма без значение удостоверение на това изказване.

Също през февруари бяха публикувани документи от бюджета на военновъздушните сили на Съединени американски щати за 2019 година, съгласно които програмата за двата нови Air Force One е за 3.9 милиарда $.

В изявление за CBS президентът Тръмп сподели, че новият модел на самолета ще е осъвременен и от вътрешната страна и ще е с разнообразни цветове извън. От времето на президента Джон Кенеди Air Force One постоянно е бил с два нюанса на синьото.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР